ОНЛАЈН КОНФЕРЕНЦИЈА „ ОДРЖИВИ МЕЂУРЕГИОНАЛНИ РАЗВОЈ“ ПРИВРЕДНА КОМОРА ВОЈВОДИНЕ- ПРИВРЕДНА КОМОРА НИЖЊЕГ НОВГОРОДА

У Привредној комори Војводине одржана је онлајн конференција под називом „ Одрживи међурегионални развој“. Учесници, чланови Привредне коморе Војводине и Привредне коморе Нижњег Новгорода размотрили су протекли период и утицај Ковида- 19 на привредна кретања.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да сарадња коморе Војводине са комором Нижњег Новгорода датира од 2018. године када је управо у Привредној комори Војводине потписан споразум о сарадњи. Прошле године били смо домаћини одличног пословног форума на којем су се представиле 22 компаније из Русије истако је Вучуревић и додао да је важно да се сарадња и разговори у овим околностима наставе у онлајн формату.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истако је да да је током првих осам месеци укупна робна размена Војводине са Руском Федерацијом оставрена у вредности од скоро 705 милиона евра.

Посебну захвалност Вучуревић је упутио г. Андреју Хрипунову, директору Трговинског представништва Руске Федерације у Републици Србији што је и овога пута својим присуством допринео значају разговора наших комора и привредника.

Директор Трговинског представништва Руске федерације у Републици Србији г. Андреј Хрипунов изразио је захвалност председнику Привредне коморе Војводине Бошку Вучуревићу и Привредној комори на организацији форума са Нижњим Новгородом , као и ранијих, са руским партнерима истичући да је у условима пандемије ово начин и формат за преговоре и разговоре о послу и начин да се развије бизнис. То значи истакао је Хрипунов да екомномија не може да стане већ мора да добије нови смер сарадње, а све са циљем успостављања контаката међу привредницима.

С обзиром на чињеницу да је најзначајнији извозни производ у Руску Федерацију јабука конференцији су присуствовали и привредници који имају пласман на руско тржиште.

Митар Деурић, власник компаније“ Atos Fructum“ истако је да су они пре 10 година почели извоз на руско тржиште али да у овом тренутку извозе и на друга , а од пре две недеље прве јабуке отишле су и на индијско тржиште. Воћњак компаније простире се на око 180 хектара на јужним падинама Фрушке горе. Годишње компанија Атос нуди преко 10 000 тона јабука.

Никола Котарац , директор земљорадничке задруге „ Воћар“ из Сланкамена која је настала удруживањем 41 задруге , истакао је да они већ 10 година извозе на руско тржиште као и да су су захваљујући управо том извозу изградили воћњаке по свим стандардима, исказујући жељу за још бољом сарадњом и новим улагањима.

Заменик генералног директора коморе Нижњи Новгород Александар Пушкин истакао је током онлајн конференције да на основу свих досадашњих споразума имамо сјајне могућности за продубљивање сарадње и изразио наду да ће наредна година бити продуктивнија и боља за наше економије.

Економске показатеље у АП Војводини за првих осам месеци као и утицај пандемије презентовала је Јелена Бјелановић, секретар кабинета председника Привредне коморе Војводине а извозни потенцијал Зоран Трповски, секретар Удружења индустрије Привредне коморе Војводине.

У сусрет регионалном пословном форуму који ће у Привредној комори Војводине бити организован 10. новембра у онлајн формату Милан Стојанов, шеф кабинета председника ПКВ упутио је позив колегама из коморе Нижњег Новгорода као и привредницима да се пријаве и учествују.