СРЕМСКОКАРЛОВАЧКИ ПЕСНИЧКИ БРОДОВИ ЕПИЦЕНТАР ПЕСНИЧКОГ СТВАРАЛАШТВА

Најстарија српска гимназија у Сремским Карловцима била је место сусретања овогодишњих лауреата престижне песничке манифестације „Сремскокарловачки песнички бродови“. Упркос епидемиолошким изазовима који су пратили овогодишњи међународни песнички конкурс, синоћ су у свечаној сали Карловачке гимназије победницима у обе категорије уручена заслужена признања.          

                         

Награде за три најбоље песме у категорији „Карловци се низ Дунав у 2021. уливају“ отишле су у Београд:  првонаграђена песма понела је задати наслов, а стихове је написала Соња Пендић , друго место за песму „Дунавска рапсодија“ припало је Драгани Мрђа,  док је песма „Одустајем“ песникиње Гордане Мишев  трећепласирана.                 У категорији „Пробуди се, нешто се дешава“ прва награда припала је Београђанки, Весни Радовић за песму „Лепо ти стоји рузмарин“, Петар Јовановић Генерал из Сремских Карловаца аутор је другопласиране песме „Горко вино“, док је на трећем месту песма „Пробуди се, нешто се дешава“, песникиње Анастасије Шћепановић из Подгорице.

                                                                                                       

Председник жирија био је Благоје Баковић, а чланови песникиња Весна Фекете и председник Удружења СК-АРТ, Бобан Џевердановић. Шести сремскокарловчки песнички бродови оборили су рекорд по броју песама који су стигле на адресу организатора, Удружења СК-АРТ. Жити је разматрао нешто више од 300 песама, а оне које су својим квалитетом то завредиле, нашле су се и у заједничкој збирци песама. Електронско издање збирке песам доступно је на интернет сајту Центра за културу, едукацију и медија „Академац“.

Након званичног програма,овогодишњи гости фестивала,наставили су дружење у прелепом амбијенту винарије „Подрум Бајило“ где им је уз дегустацију представљена лепеза најбољих вина са подручија Сремских Карловаца.

 

За Грађански лист : Весна Фекете

Фотографије са „Сремскокарловачких бродова“ аутор Александар Јабланов