ОТВОРЕН ПЕТИ ФОРУМ МЛАДИХ ЛИДЕРА РЕГИОНА

У фокусу програма овогодишњег Форума младих лидера региона су изазови на путу економског повезивања и интеграције држава Западног Балкана. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је отварању те манифестације која од 30. октобра до 1. новембра окупља у Новом Саду представнике пословне заједнице са простора Западног Балкана.

– Изузетно је важно да разговарамо и делимо искуства са регионом, у сваком времену, а посебно у овом. Данас вероватно више него икада делимо исте изазове и проблеме. Глобална пандемија, угрожено здравље људи, као и неизвесност која из тога проистиче. Неке од тема конференције су изазови у даљем развоју заједничког тржишта, развој дигиталног и иновационог тржишта, зелени приступ тим процесима. Очекујем да ће учесници скупа, између осталог, дискутовати и о томе шта је све потребно и могуће у новонасталим околностима учинити да се убрза иницијатива „Мини Шенген“ која нуди мега шансе за све нас, за нашу будућност, да се регион у којем живимо више не би празнио. Биће изузетно занимљиво слушати идеје, и пратити рад и размишљања ових младих људи. Они морају да имају свој глас и своје место у одређивању и креирању сопствене будућности. И ја ћу, као политичар, бити јако поносан када то успемо да урадимо у целом региону. Да таква политика постане правило, а не изузетак – нагласио је градоначелник Вучевић и упутио честитке органзаторима који су у отежаним околностима применили све епидемиолошке мере и што је скуп организован у складу са свим препорукама, на највишем нивоу.

Како је током отварања речено, Заједничко регионално тржиште је програм за период од 2021. до 2024. године на којем Савет за регионалну сарадњу са партнерима и владама са Западног Балкана ради протеклих неколико месеци и заснован је на приступу четири слободе. Пре свега, то је слобода кретања роба, услуга, капитала и људи, укључујући међусекторске мере, као што су зелени коридори, а ради усклађивања са европским правилима и стандардима и отварања могућности за предузећа и грађане. Како је изјавио заменик председника Европског покрета у Србији, према студији Светске банке, оваква јача интеграција тржишта Западног Балкана могла би региону донети додатних 6,2% раста БДП-а.

– Ту је и развој регионалног дигиталног простора ради интеграције Западног Балкана у паневропско дигитално тржиште, као и развој регионалног индустријског и иновационог простора у циљу трансформације индустријских сектора. Једнако важан је и Зелени програм, па ће све активности имати „зелени“ приступ, што одражава Европски зелени план и преводи га у Зелени програм Западног Балкана – истакао је Александар Симурдић из Европског покрета у Србији.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић нагласио је да му је јако драго што су млади људи препознали чињеницу да су само економски јаке државе снажне државе и што се све чешће организују отворени дијалози међу омладином региона.

Овогодишње издање Форума припремили су Европски покрет у Србији – локално веће Нови Сад, Београдски фонд за политичку изузетност у партнерству са Саветом за регионалну сарадњу, а уз подршку Града Новог Сада и Покрајинске владе.