ПУТНИЦИ И ДАЉЕ НАЈЧЕШЋЕ КРИЈУМЧАРЕ ДЕВИЗЕ

Ако је судити по учесталости откривања, али и према укупној вредности од преко шест милиона заплењених евра од почетка године, чиме је одавно премашен прошлогодишњи резултат, намеће се закључак да је кријумчарење девиза у сталном порасту.

Тако су цариници и током протеклог викенда на прелазу Хоргош, у сарадњи са полицијом, осујетили два таква покушаја и запленили готово 100.000 евра.

Један од прекршаја откривен је 22. новембра 2020. године, када је за детаљан преглед на улазу у земљу издвојен „BMW X6“ немачке регистрације.

Возач и сувозач, обојица држављани Републике Србије, рекли су да са собом носе лични пртљаг и дозвољени износ девиза.

Испоставило се да нису рекли истину, јер су и један и други код себе имали много више од прописаних 10.000 евра.

У торбици 40-годишњег возача из Новог Пазара било је 51.300 евра, док је код његовог сапутника пронађено 51.785 евра.

Након што им је враћен дозвољени износ уз потврду о девизном прекршају задржано је нешто више од 83.000 евра.

Сличан случај на овом прелазу десио се и 20. новембра 2020. када су у покушају илегалног преноса новца преко границе осујећена двојица турских држављана.

Они су „аудијем“ немачке регистрације путовали ка својој земљи, рекавши приликом сусрета са цариницима да поред личног пртљага имају и по 10.000 евра.

То је наравно био само део онога што су заправо имали, јер је приликом детаљног прегледа у торбици возача најпре пронађен пријављени износ. Потом је у његовој јакни пронађено још 7.700 евра, док је 4.000 евра било сакривено у доњем вешу који је имао на себи.

Сувозач је у новчанику имао 11.000 евра, а џепу панталона још око 2.000 евра.

Путницима је враћен дозвољени износ, а о преосталом износу од укупно пронађених 34.600 евра одлучиваће надлежни суд.