ТРИ НОВЕ МЕРЕ ГРАДСКОГ ШТАБА У НОВОМ САДУ

Градски штаб за ванредне ситуације Новог Сада заседао је данас и донео нове наредбе у складу са изузетно озбиљном епидемиолошком ситуацијом на територији града. Наредбе се односе на услуге јавног превоза у возилима Јавног градског саобраћајног предузећа „Нови Сад“, на привредне субјекте који обављају делатност у трговинским и угоститељским објектима, на радно време позоришта, биоскопа и других установа културе, као и на дозвољен број људи окупљених на јавном затвореном и отвореном простору.

 

Између осталог, забрањује се организовано окупљање више од пет лица на јавним затворенiм и отворенiм просторима, уз обавезну физичку дистанцу од минимум 1,5 m између окупљених лица. Наређује се употреба заштитних маски на територији Града Новог Сада у свим затвореним просторима и одржавање физичке дистанце од минимум 1,5 m. У свим јавним затвореним објектима, као и у свим привредним субјектима који обављају делатност у трговинским и  угоститељским објектима ограничава се број лица која могу бити истовремено присутна, тако да на свака 4 m2 може бити присутно једно лице. Забрањује се, у периоду од 23. новембра до 7. децембра 2020. године, на територији Града Новог Сада организовање свечаности, спортских и других манифестација, сем одржавања спортских такмичења без присуства публике, уз пуно поштовање и спровођење свих прописаних мера заштите становништва од заразне болести COVID-19. Обавезују се привредни субјекти који обављају делатност у трговинским објектима да радно време организују у периоду од 5,00 до 21,00 час. Привредни субјекти који обављају делатност у трговинским/тржним центрима у којима се обавља продаја робе и врше услуге, на територији Града Новог Сада, радно време ће организовати у периоду од 5,00 до 18,00 часова. Привредни субјекти који обављају угоститељску делатност, као и позоришта и биоскопи у обавези су да радно време организују у периоду од 5,00 до 18,00 часова. Јавно градско саобраћајно предузеће „Нови Сад“ ће услуге јавног превоза у градском, приградском и међумесном превозу, организовати тако да попуњеност капацитета места за стајање у возилу не буде већа од 50% у односу на дозвољени број стајаћих места у возилу, док су путници, уз обавезно коришћење заштитних маски, у обавези да док чекају да уђу у возило обезбеде дистанцу од најмање 2 m од улаза/излаза у возило. VI. Такође, обавезује се ЈГСП „Нови Сад“ да утврди ред вожње који ће омогућити појачан број полазака у „саобраћајним шпицевима“, као и редукован број полазака ван „саобраћајних шпицева“.

 

Градски штаб позива све грађане на солидарност у месецима пред нама који погодују разбуктавању епидемије. На седници Штаба је закључено да је неопходно стриктно поштовање свих мера и апеловано је на грађане да помогну једни другима придржавањем прописаних правила понашања, како би се ово тешко стање превазишло са што мање негативних последица.