БЕЗБЕДНОСТ ГРАЂАНА, ЗАЈЕДНИШТВО И ОПСТАНАК ПРИВРЕДЕ У ФОКУСУ СОЦИЈАЛНИХ ПАРТНЕРА

Последице актуелне ситуације настале услед глобалне пандемије изазване ширењем вируса Covid-19, осетне су у готово свим аспектима у друштву, а посебно у привреди и у оквиру свих њених грана. Тим поводом је данас покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, узео активно учешће у међународној онлајн конференцији која је окупила бројне учеснике из Републике Србије и Краљевине Шведске, а који су уједно и истакнути социјални партнери Савеза самосталних синдиката Војводине.

Циљ прве у низу планираних конференције јесте размена искуства, сагледавање тренутне ситуације, те могућности и решења за превазилажење актуелних проблема, уз предвиђање евентуалних препрека и у наредном периоду у зависности од ситуације.

Секретар Иванишевић, је истакао да је у току финализација буџетског оквира, те дао осврт на мере подршке ресорима привреде, туризма и запошљавања у оквиру постојећих, али и нових концепта мера Секретаријата које су планиране за наредни период, а које би умногоме могле да пруже неопходну подршку овим ресорима.

,,Важно је истаћи да у туризму постоји процес, а то је релативна попуњеност капацитета туристичких дестинација у земљи. Потрудићемо се да помогнемо и оне туристичке потенцијале који нису били попуњени, а који су наслоњени на извесне видове туризма, попут конгресног, почев од већих хотела у већим градовима. Тежићемо ка томе да што мање људи изгуби посао, омогућавајући генерисање нових радних места. Своје програме усмеравамо ка запосленима и остваривању њихових права“, рекао је секретар и осврнуо се и на изузетну важност институционалне сарадње са Гаранцијским и Развојним фондом АП Војводине.

Иванишевић је поменуо и нови конкурс из области електронских комуникација, упутивши позив јединицама локалних самоуправа које су слабије развијене да узму учешће када буде актуелан, као и синдикатима како би их још више мотивисали да се укључе са својим пројектима.

У току данашње конференције представници социјалних партнера двеју држава су изнели своја виђења стања у привреди и њеним гранама, као и мере које су предузете на свим нивоима намењене опоравку и одржању привреде, као и преживљавању појединих грана, превасходно предузетништва, услужног сектора, индустрије, туризма и угоститељства.

Председник Савеза самосталних синдиката Војводине Горан Милић је овим путем истакао да су заједништво и солидарност од највећег значаја, те да сви социјални партнери морају исказати висок ниво одговорности и борбености приликом суочавања са свим проблемима.

,,Више него икада би требало да радимо заједно, како економија као покретач и извор свега не би стала. Безбедност грађана и опстанак привреде су у фокусу свих социјалних партнера, стога је њихово присуство и размена искустава на оваквим догађајима веома важно“, рекао је Милић додавши да у синдикату постоји велики страх од нових губитака радних места.

У раду конференције учествовали су и председник Уније послодаваца Војводине Владимир Лалошевић, као и социјални партнери из Шведске, председница Комитета за тржиште рада у шведском парламенту Ана Јохансон, регионални председник Уније послодаваца трговине Трговинске федерације Шведске Рудолф Антони и регионални менаџер шведске конфедерације синдиката ,,Landsorganisationen i Sverige“ Бенгт Форслинг.