СПРЕМНА ХАЛА НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ ЗА ПОТРЕБЕ ПРИВРЕМЕНЕ КОВИД БОЛНИЦЕ

Заједничким залагањем Града Новог Сада, Министарства одбране Републике Србије, припадника Војске Србије, као и бројних волонтера завршена је адаптација Хале 1 Новосадског сајма. Она је у року од 24 часа претворена у привремену болницу за пацијенте са лакшим симптомима вирусне инфекције Ковид-19, а тај простор je заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем обишао министар одбране Републике Србије др Небојша Стефановић. Они су се сложили да су сви услови за пристојан смештај и збрињавање пацијената постигнути, и то у рекордном року.

 

– Оно што је било најављено, то је и учињено за само један дан, тако да је хала на Новосадском сајму спремна да ради у наредном периоду као привремена ковид болница. То је проузроковано погоршањем епидемиолошке ситуације у овом делу Војводине. По предлогу покрајинског секретара за здравство др Зорана Гојковића, тим Града Новог Сада је заједно са Министарством одбране обезбедио целокупну логистику. Велику захвалност дугујемо војницима, као и волонтерима и свима који су показали одговорост и допринели да све буде спремно у најкраћем року. Постављен је нови под у хали, монтирана неопходна опрема и обезбеђени пристојни услови за боравак пацијената, као и болничког особља. Због здравља наших грађана приморани смо да уместо сајамских или спортских манифестација у овој хали, нажалост  имамо болницу, али верујем да ћемо одговорним понашањем у кратком временском периоду победити ову пошаст и вратити се у редовне токове живота – рекао је градоначелник Милош Вучевић и додао да је сада на Клиничком центру Војводине и здравственом систему, да Халу 1 преузму и да одреде када ће ова болница почети са пријемом пацијената.

 

Министар одбране Републике Србије др Небојша Стефановић нагласио је да је охрабрујуће кад се види добро садејство локалне самоуправе, војске и волонтера који су дошли да помогну у припреми хале сајма за пријем преко 300 људи који ту овде имати прилику да бити збринути.

 

– Војска је увек уз свој народ. Од када је председник државе дао наредбу, још током првог таласа епидемије, да се војска укључи у цео процес у вези са ковид болницама, војници предано помажу локалним самоуправама широм земље како бисмо што брже и лакше победили ову болест. Огромну захвалност дугујемо младим људима, волонтерима из свих делова Србије који се придружили акцији формирања ковид болница – рекао је министар Стефановић и нагласио да је болнички капацитет Хале 1 352 кревета, од којих је за пацијенте предвиђено 312, а за медицинске раднике 40.