ИНТЕНЗИВО САНИРАЊЕ СМЕТЛИШТА У КУЦУРИ РАДОВЕ ОБИШЛИ ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ВРБАС ПРЕДРАГ РОЈЕВИЋ И В.Д. ДИРЕКТОР ПРЕДУЗЕЋА ИГОР ШКУНДРИЋ

Сметлиште у Куцури, које се простире на око тринаест хиљада квадратних метара, интензивно се уређује уз помоћ механизације. Радници Пословне јединице „Чистоћа“ Јавног комуналног предузећа  „Комуналац Врбас“ санацију обављају  на основу решења Одељења за инспекцијске послове општинске управе Врбас.

Радове на такозваној биљној депонији у Куцури обишли су председник општине Врбас, Предраг Ројевић, и в.д. директора „Комуналца“, Игор Шкундрић, како би указали на значај одговорног односа према животној средини, јер се, како су истакли, само на тај начин  чува здравље људи, животиња и природа. Том приликом апеловали су на грађане да воде рачуна и отпад одлажу само на места која су за то намењена.

„Ово је само још једна акција у низу, у оквиру добре сарадње са ЈКП „Комуналац“, и још један показатељ да локална самоуправа брине о заштити животне средине. Апеловао бих на грађане да комунални отпад не одлажу уз приступни пут јер недалеко од пута имају депонију на коју потпуно бесплатно могу да га одложе. Захвалио бих се директору и „Комуналцу“ на брзој реакцији и свему што су урадили за ово насељено место,“рекао је председник Општине Врбас, Предраг Ројевић.

Несавесни грађани  наталожили су отпад на више од три хиљде метара квадратих уз пут који води ка куцурској депонији и тако отежали  њен рад. Како би се вратила у функционално стање, нa санацији је ангажована тешка механизација.

„Ми имамо изузетну сарадњу са Општином Врбас. Препознали су овај проблем у Куцури, а ми смо одмах послали наше екипе за санацију депоније. Оставили смо друге послове како бисм ошто пре обавили овај посао и  сачували животну средину и здравље људи. Ангажовали смо тешку механизацију: ровокопаче и багере, а морали смо и гусеничара преусмерити са депоније у Врбасу на ову локацију.

Нажалост ово није усамљен случај. Све чешће и све више имамо дивљих депонија. Ипак, већина грађана поштује прописе. Апелујем да се смеће одлаже само тамо где је то предвиђено. Тако ћемо сачувати животну средину од загађења, здравље људи и буџет Општине Врбас, који ћемо при том  искористити у много боље сврхе,“ истакао је в.д. директора ЈКП „Комуналац Врбас“ Игор Шкундрић

Да би животна средина била у што бољем стању потребан је већи степен еколошке свести грађана врбаске општине. Тако би се и ресурси, који се сада ангажују на санацији  оваквих депонија, могли усмерити на решавање других проблема. Посебан бенефит одговорног понашања приликом одлагања отпада је унапређње здравља и безбедности грађана.

Радови у Куцури, ако временске прилике дозволе, требали би да буду завршени за два дана.