КАРАКТЕРИСТИКЕ ЧУВАЊА ЛУКА

Лук се, по правилу, гаји како за пролећну употребу као млади лук, као и неко друго поврће у башти, тако и за дуже складиштење. Правилно складиштење лука је важно питање, јер би требало да остане нетакнут целе зиме, а да при том задржи одличан укус и корисна својства. Правилно складиштење лука не укључује само температурна питања, већ и процес његове припреме за складиштење, који започиње много пре бербе, чак и у току вегетације.
Нема много фактора који утичу на дужину складиштења лука, али сваки од њих има свој допринос: 1- Сорта лука има највећи утицај на дужину складиштења. 2- Степен зрелости луковице. 3- Припремна фаза за складиштење. 4- Услови складиштења.
Касне и љуте сорте се најбоље чувају. Оне по правилу имају више суве материје и шећера, са неколико дебелих овојних листова који не пуцају и са врло танким „вратом“. Чак и ако дође до смрзавања, њихове главице немају никаква оштећења после одмрзавања. Услови производње имају веома важан утицај на дужину чувања. Обилне падавине или заливање, затим претерано ђубрење азотним ђубривима, повећавају садржај воде на штету суве материје у главици, па такав лук има употребну вредност највише месец дана. Усев гајен из арпаџика даје крупније главице са мање суве материје него усев из директне сетве. Вађење лука треба обавити када је потпуно зрео. Само потпуно зреле главице, чије је физичко стање у фази мировања, могу лежати колико год је потребно, под одређеним микроклиматским условима. Тренутак потпуног сазревања зависи од много фактора – то нису само временски услови, регион гајења, већ и сортна особина. Овај тренутак може се одредити и визуелно – главице постају тврђе, веће, а „врат“ главице постаје танак и исушује се. За сакупљање треба сачекати леп сунчан дан. Такође је важно обратити пажњу на сам поступак прикупљања. Не препоручује се чупање главица из земље јер може доћи до кидања, као ни ударање једне о другу после избацивања на површину. Све ово може оштетити овојне листове, што ће негативно утицати на чување. Такође, извађене главице не смеју дуго остати на врелом летњем сунцу, јер могу да добију ожеготине и зелену боју, а касније се кваре. Правилно сушење луковица је важна тачка која гарантује дугорочно и сигурно складиштење. Само добро осушене и проветрене главице могу преживети до пролећа. После вађења, лук се мора осушити, најбоље на промаји у хладовини. Неопходно је сложити лук у танком слоју, да не би дошло до самозапаљења и кварења. Слој не сме бити дебљи од 30 цм. Сушење на мрежи је најидеалнији начин сушења, јер управо она обезбеђује стопостотну циркулацију ваздуха и са дна слоја лука који се прекрива и одозго. Овде постоји опасност од прекомерног сушења луковице, па треба бити опрезан. За складиштење се узимају само здраве, јаке главице, без икаквих оштећења или недостатака. Главице се не чисте пре складиштења, већ се остављају са свим овојним листовима и осушеним кореном и надземним листовима, а све то ће чувати главице од исушивања током дугог периода. Вишак сувих делова се скида тек непосредно пред изношење на тржиште. Микроклима током складиштења често има одлучујући фактор. Ово се односи на температуру и влажност. Складиштење се може извршити у подруму или хладњачи, ако температура не пада много испод нуле. Нису све сорте лука погодне за исти температурни режим. За слатке и полуљуте сорте најбоље су температуре од 0 до -1 °Ц, али љуте сорте преферирају хладнији режим од -1 до -3 °Ц. Много пажње треба посветити влажности ваздуха. Требало би да буде константно и оптимално 70-90%. Ако се такав режим не поштује, онда прети губитком приноса. Ако је ниво влажности пренизак, онда ће се главице једноставно исушити, а ако влажност премаши норму, тада ће лук почети да клија. Прорастање доприноси појави болести, које на крају доводи до пропадања. Ако је влага велика у подруму за чување лука, могу се поставити кутије по целом ободу просторије, напуњене пепелом, дрвеном струготином, кречом, плавим каменом или сољу, што ће уравнотежити микроклиму. Сви ови материјали имају способност да апсорбују вишак влаге.
Лук није превише захтевно поврће за чување, али ипак тражи пажњу. Правилно чишћење, припрема за складиштење и оптимални услови складиштења омогућиће да се много дуже чува сакупљени лук, као и сва његова корисна својства и укус.
Аутор: Драгомир Радић

Извор: ПССС