ГРАД НОВИ САД УПЛАТИО 25 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ЛЕЧЕЊЕ БОЛЕСНЕ ДЕЦЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министар здравља у Влади Републике Србије др Златибор Лончар потписали су Уговор о додели помоћи Града Новог Сада Буџетском фонду за лечење обољења која се не могу лечити у Републици Србији. Град Нови Сад ће у тај фонд ове године уплатити 25 милиона динара, а то је сума већа од свих уплата које су издвајане из буџета Новог Сада у протекле четири године. Буџетски фонд је основан како би била обезбеђена додатна финансијска средства за лечење пацијената, за које Републички фонд за здравствено осигурање не може да обезбеди довољан износ средстава за лечење од уплате доприноса за обавезно здравствено осигурање.

– Настављамо традицију да на крају сваке године са министром Лончаром потписујемо Уговор којим део средстава које као Град Нови Сад уштедимо, и то захваљујући између осталог и одговорности и савести грађана, издвајамо у државни фонд за лечење наше деце у иностранству. Од 2016. године непрекидно траје та сарадња са Министарством здравља, а иако је ово била тешка година за све нас, и у економском и здравственом смислу, успели смо да издвојимо рекордних 25 милиона динара из буџета Града. Верујем да ћемо неким породицама и малишанима помоћи и олакшати им лечење, односно пружити подршку да преброде све неприлике са којима се суочавају. У последње четири године Град је уплатио у овај Фонд 55 милиона динара, а драго ми је да видим да се и друге општине, као и Покрајина,  придружују донацијама и да се та прича шири. Ми излазимо из ове године са још јачим здравственим системом, не само у инфраструктурном смислу, већ и у погледу људских капацитета и ресурса. И у овим неприликама смо смогли снаге да неки нови лекари, медицинске сестре и техничари добију своја радна места и запослења, да остану у својој земљи. Сви медицински радници и Министарство здравља раде у најбољој намери, за општи интерес и апсолутно су посвећени да сачувају здравље и животе наших грађана. Између осталог, поносан сам што сам грађанин државе која је успела да набави вакцине пре неких развијенијих држава и која је способна да успешно организује процес вакцинисања становништва. Још једном апелујем на све да поштују мере тог 31. децембра како нам се недисциплина не би обила о главу после Божића. Да бисмо сутра могли да причамо о попуштању мера, потребни су нам дисциплина и одговорност – рекао је градоначелник Милош Вучевић и нагласио да ће Град Нови Сад наставити да помаже Фонд и да сарађује са Министарством здравља.

Министар здравља у Влади Републике Србије др Златибор Лончар се захвалио грађанима Новог Сада што су и у овог години, упркос пандемији и њеним последицама, наставили традицију и помогли Буџетском фонду за лечење обољења која се не могу лечити у Србији.

– Не само да помоћ није изостала, већ је и вишеструко увећана наспрам претходних година. С обзиром на то да постоји само неколико центара у свету у којима ретке болести могу да се лече, веома су нам значајна сва средства која добијемо. Захваљујући континуираној помоћи Града Новог Сада, десетине малишана су излечене, и то тако што су нам долазили стручњаци из иностранства или су пацијенти упућивани ван Србије на лечење. Нови Сад је кренуо први и својим примером мотивисао и друге градове и субјекте да део новца којим располажу уплаћују у буџетски фонд и надам се да ће та пракса бити настављена и у будућности – закључио је министар Златибор Лончар.