ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ СА СРБИМА ИЗ СЛОВЕНИЈЕ

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило разговарали су данас са председником Савеза Срба Словеније Владимиром Кокановићем.
На састанку у Покрајинској влади представљене су досадашње активности Савеза Срба Словеније и било је речи о пројектима и програмима које ће, у циљу унапређења сарадње са Србима у региону, у наредном периоду реализовати Покрајинска влада и Фонд.
Александар Софић је нагласио да Република Србија и АП Војводина преко својих институција издвајају све већа средства за помоћ Србима у региону, и да тиме на делу показују да је Србија њихова матица.
„Наша жеља је да унапредимо сарадњу са Србима како у Словенији, тако и у другим државама у региону. Кроз бројне програме и пројекте ми већ чинимо конкретне кораке у том правцу, а у разговору са представницима Срба у региону дефинисаћемо нове активности које ће допринети интензивнијој сарадњи“, рекао је Софић.
Секретар је навео да ће Покрајина подржати активности Срба у Словенији које се тичу промоције српске традиције, културе, историје и издаваштва, као и програме који ће допринети промоцији туризма АП Војвподине и Србије у Словенији, повезивању младих преко универзитета, и јачим српско-словеначким привредним везама.
Владимир Кокановић је на састанку представио циљеве, програм и план рада Савеза, као и предлоге за реализацију пројеката у вези са решавањем статусног питања Срба у Словенији, као и оних који се односе на неговање, очување и промоцију српске традиције и културе.
„Посебно радује чињеница да Покрајинска влада пружа све већу подршку Србима у региону“, рекао је Кокановић и позвао Србе из других држава да усмере пажњу на Покрајинску владу и Фонд.
Душко Ћутило је рекао да је важно да се успостави и унапреди сарадња са српском заједницом у Словенији, те да је данашњи састанак почетак реализације заједничких пројеката.
Он је додао да ће Фонд кроз јавне позиве и пројекте подржавати сарадњу са Србима у региону, и то у областима културе, традиције, просвете, спорта, науке и привреде.
Савез Срба Словеније основан је 2019. године са циљем да обједини целокупни српски корпус у тој земљи. Окупља 15 културно-уметничких друштава, од којих нека постоје више деценија.
Савез је до сада, уз подршку Владе Србије, реализоаво неколико пројеката међу којима је увођење српског језка као додатног предмета у словеначким школама. Такође, за српску децу из Словеније организован је вишедневни боравак у Србији. Међу планираним пројектима је припрема монографије о Србима у Словенији и покретање портала који ће бити намењен промоцији српско-словеначког пријатељства и туристичких потенцијала Србије и Војводине грађанима Словеније, као и организовање свесрпског сабора.