ПОДЕЉЕНИ БЕСПЛАТНИ БАДЊАЦИ НОВОСАЂАНИМА

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је подели бесплатних бадњака грађанима на Тргу слободе у Новом Саду, коју је и ове године организовало Јавно предузеће „Национални парк Фрушка гора“. Бадњаци су раније припремљени у оквиру редовног одржавања храстових шума, како би се сузбила бесправна сеча младих храстових изданака.

-Традиционалне вредности су утицале на формирање идентитета сваког од нас и ово је добра прилика да скренемо пажњу на нашу традицију и обичаје, као и на штетност нелегалне сече храстових грана и важност очувања природне околине и наших шума. Захваљујући сарадњи са ЈП „Национални парк Фрушка гора“, Град Нови Сад сваке године реализује бесплатну поделу бадњака грађанима и на тај начин дајемо допринос прослави великог хришћанског празника, Божића. Данас је важан дан за све оне који Божић славе по Јулијанском календару и желим им да празнике проведу у кругу својих породица у здрављу, миру и добром расположењу. Честитам грађанима Божић и желим им срећну и успешну 2021. годину- рекао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Подела бадњака је такође организована и на платоу испред СПЕНС-а, на којем је помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић поделио грађанима бадњаке уз најлепше жеље за предстојећи празник.

-Бесплатном поделом бадњака показујемо да водимо рачуна о традицији и духовности, као и о  онима који нису у прилици да приуште куповину бадњака. Истовремено ово чинимо како људи не би уништавали младице храста, нарушавајући биодиверзитет Фрушке горе- истакао је Александар Петровић.

Директор ЈП „Национални парк Фрушка гора“ Радослав Крунић рекао је да је за поделу обезбеђено преко 10 000 бадњака који су, осим за подручје Града Новог Сада, намењени и за општине Шид, Сремска Митровица, Беочин, Ириг, Инђија и Сремски Карловци. Како је он нагласио, делује се у циљу спречавања сече младих храстових стабала, чиме се, посебно у овом празничном периоду, наноси велика штета шумама.

Уз поделу бесплатних бадњака за грађане организована је и подела фрушкогорског чаја, а чуварска служба Националног парка ће заједно са полицијом, у три смене контролисати недозвољено сечење храстових стабала.