ПОШТУЈМО ПРАВА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ Мислимо и на друге око себе

ЈКП „Паркинг сервис“ је, после дуже и систематске анализе, дошло до закључка да у последње време један број несавесних возача не поштује правила и паркира се на паркинг местима која су намењена особама са инвалидитетом. Места која су посебно обележена, хоризонталном и вертикалном сигнализацијом, намењена су пре свега онима којима су потребна – на њих се паркирају управо особе са инвалидитетом и за коришћење ових паркинг места добијају посебне картице, видно истакнуте на њиховим аутомобилима, што је регулисано Правилником о условима и начинима коришћења посебних паркиралишта за повлашћене кориснике.

О овом проблему разговарамо са Стеваном Лугоњом, директором ЈКП „Паркинг сервис“:

„У последње време примећујемо да један број наших суграђана не поштује правила и паркира се тамо где не би смели и за шта немају ни правo ни разлоге. Грађани морају да знају да особе са инвалидитетом, на основу Правилника о условима и начину коришћења посебних паркиралишта за повлашћене кориснике, добијају картице које им важе искључиво на паркинг местима одређеним за особе са инвалидитетом. Ако им заузмемо то место, ускраћујемо им то право. Треба знати и то да паркинг место за особе са инвалидитетом није стандардно паркинг место већ има и проширени део, видно обележен, који омогућава неометан излазак из аутомобила, коришћење колица ако је то потребно и слично. Градска Управа за саобраћај и путеве, где год је могуће и где је технички изводљиво, особама са инвалидитетом, на основу њиховог захтева, излази у сусрет и издаје решење на основу кога ЈКП ‚Паркинг сервис’ обележава таква паркинг места. Возачи који се несавесно паркирају на тако обележена места тиме, осим што праве прекршај, приморавају особе са инвалидитетом да се паркирају на паркинг местима у зони наплате и да плаћају паркирање, иако поседују бесплатну картицу која им важи на месту које је управо њима намењено. У више наврата, у сарадњи са саобраћајном инспекцијом и полицијом, спроводили смо акције уклањања аутомобила који су били паркирани на местима намењеним особама са инвалидитетом, а који на то нису имали право. Ове акције давале су одређене резултате, али су и скретале пажњу возачима на проблеме које имају наши суграђани. Наставићемо са оваквим акцијама у намери да скренемо пажњу на овај проблем, уз апел свим возачима да паркинг места намењена особама са инвалидитетом оставе управо онима којима су намењена.”

Поводом овог проблема контактирали смо и Удружење паркиралишта Србије, где смо добили следећи одговор:

„Ради потребе усклађивања са међународним стадардима и актима ЕУ, а у циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом у нашој земљи, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у сарадњи са Удружењем паркиралишта Србије, 2012. године увело је унифицирану паркинг карту за особе са инвалидитетом, која је стандардизована у складу са препорукама Савета европске  уније. У поменутим стадардима, између осталог, наведено је да се на полеђини картице јасно истакне текст са натписом да картица важи искључиво на паркинг местима посебно обележеним за особе са инвалидитетом, тзв. ‚општим инвалидским местима’. У складу са наведеним наш став, а и препорука, свим локалним самоуправама је да се придржавају препоручених стандарда Европске уније и особама са инвалидитетом омогуће повлашћено паркирање искључиво на општим инвалидским местима, као што је то и назначено на полеђини картице. С обзиром да не постоји ни један правни акт који на републичком нивоу уређује ову област, поступак издавања картица је у надлежности локалних самоуправа.”

На крају можемо да закључимо: не паркирајмо своје аутомобиле на местима која су намењена особама са инвалидитетом, будући да им тако ускраћујемо право да се паркирају на квалитетан начин,  на њима потребан простор. Олакшајмо им нормално свакодневно функционисање у граду и не доводимо их у ситуацију да плаћају паркинг на местима која нису намењена њима, док им ми заузимамо њима бесплатна и прилагођена паркинг места.