ОНЛАЈН КОНФЕРЕНЦИЈА ПРИВРЕДНА КОМОРА ВОЈВОДИНЕ- ПРИВРЕДНА КОМОРА АЛЕКСАНДРИЈЕ

У Привредној комори Војводине одржана је онлајн конференција Привредна комора Војводине- Привредна комора Александрије.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да је Александрија један од највећих трговачких центара у Египту и изузетно је значајна за нашу привреду. Циљ оваквих конференција у Привредној комори Војводине је да правимо добар амбијент за нашу привреду и за повезивање и умрежавање наших привредника са светом. Трудимо се да будемо добра логистика за остваривање контаката за привреду. Наша привреда, она извозно орјентисана је показала флексибилност и очувала је стаблност током пандемије , на шта указују и параметри. Новембар ове године у односу на прошлу показује да је извоз већи за око 2, 2 % . Конференције попут ове треба да помогну извозницима да се пласирају на на нова тржишта и посебну захвалност упућујем Абасадору Арапске Републике Египат Њ. Е. Амр Алгувејлију што је данас са нама истакао је Вучуревић.

Амбасадор Арапске Републике Египат Њ. Е. Амр Алгувејли истако је да му је част да учествује на овој конференцији и захвалио је домаћину председнику Привредне коморе Војводине Бошку Вучуревићу на позиву као и покрајинском секретару за привреду и туризам на шанси да размене идеје и унапреде већ постојећу сарадњу. Египат и Србија прослављају 130 година од успостављања дипломатских односа а оно на чему сада радимо са Привредном комором Војводине и Покрајинском владом је унапређење економских односа. Поготово желим истаћи значај формирања слободне трговинске зоне афричког континента у којој Египат има председавајућу улогу ове године.

Иначе Привредна комора Војводине заједно са Привредном комором Србије, у оквиру јединственог коморског система , од почетка учествује и помаже у формирању потенцијала који би пружио такав аранжман са највећим тржиштем по броју становника у свету. Поготово у сектору пољопривреде и прехрамбене индустрије ово ће бити велики потенцијал за компаније из целе Србије.

Амбсадор је истакао и да је за ову годину у плану формирање међувладине комисије која би теребало да допринесе побољшању и доношењу споразума о слободној трговини између две земље.

Покрајински секретар за привреду и туризам Др Ненад Иванишевић истакао је да се захваљујући сусретима попут ових које организује Привредна комора Војводине , могу освојити и нова тржишта попут Египатског. На то тржише треба пласирати и друге производе , не само пољопривредне, истако је Иванишевић и додао да је тржише велико као и да је потребно да заједно урадимо много више . Ми ћемо наше привреднике кроз конкурсне линије које спроводи секретаријат за привреду упознати са могућностима Египатског тржишта. Војвођанско тржиште туризма такође треба отворити за египатске туристе и промовисати туристичку понуду покрајине.

На онлајн конференцији учествовао је и председник Привредне коморе Александрије Ахмед Ел Вакил који је такође поздравио иницијативу за одржавањем сусрета у онлајн формату и такође указао на потребу сусрета са привредним делегацијама чим то епидемиолошки услови буду дозволили. Учествовали су и представници пословне заједнице који су представили привредне потенцијале Александрије и Египта.

Потенцијале Војводине кроз секторска Удружења представили су секретари Привредне коморе Војводине- Младен Петковић, скеретар Удружења пољопривреде, Зоран Трповски, секретар Удружења индустрије и Бранислав Мамић, секертар Удружења услуга. Јелена Бјелановић, секретар кабинета председника ПКВ представила је економске трендове у Војводини као и економску сарадњу Војводине и Египта.

На конференцији су учествовали и председник Управног Одбора „ Жита Србије “ Славко Јовановић, Марко Котарлић из“ Института за ратарство и повртарство“ и Оскар Марко Са „Биосенс Института“.

Конференцијом је модерирао Милан Стојанов, шеф кабинета председника Привредне коморе Војводине.

За наредни корак договорени су онлајн сусрети компанија из Војводине и Египта – Онлајн пословни форум на коме би компаније требало да се умреже и препознају заједничке интересе.