ПОЧЕЛА МАСОВНА ИМУНИЗАЦИЈА НОВОСАЂАНА

Масовна имунизација Новосађана почела је јутрос у осам часова, а у првом сату је вакцинисано око 100 грађана. Том приликом вакцинисани су заменик градоначелника Милан Ђурић, чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић и саветница градоначелника Нада Кобац. Пункт на Новосадском сајму где је вакцинација у Новом Саду организована, обишао је и члан Градског већа за здравство др Драган Стајић, заједно са директором Института за јавно здравље Војводине проф. др Владимиром Петровићем и директором Дома здравља „Нови Сад“ прим. др Веселином Бојатом.

– Са циљем да организовано, безбедно, уз поштовање свих мера заштите, вакцинишемо што више људи у што краћем времену Град Нови Сад је у сарадњи са Домом здравља Нови Сад, Институтом за јавно здравље Војводине, Заводом за хитну медицинску помоћ, Војском и Црвеним крстом организовао овај пункт. Он испуњава све неопходне услове. Комплетно је инфраструктурно опремљен, лако доступан грађанима, приступачан је особама са инвалидитетом, омогућено је поштовање свих мера безбедности и обезбеђен је једносмеран пролазак пацијената – изјавио је Драган Стајић и додао – У две смене, свакога дана од осам до 18 часова радиће десет медицинских екипа, а поред њих у процес су укључене и екипе Хитне помоћи и редарске службе. Очекујемо да данас буде вакцинисано 720 наших суграђана, а наредних дана би тај број могао да буде и већи. Ово је почетак краја епидемије и ја позивам наше суграђане да се пријаве и одазову процесу имунизације јер је то најбољи начин да што пре стекнемо колективни имунитет.

Директор Института за јавно здравље Војводине проф. др Владимир Петровић је истакао да је за сада пријављено око 25 хиљада Новосађана и да очекује да ће наредних дана бити утрошено 5,5 хиљада доза вакцина које су у Нови Сад стигле у току јучерашњег дана.

-Данас се имунизација спроводи кинеском вакцином произвођача Синофарм. Ради се о инактивисаној вакцини која има уобичајене контраиндикације, али се не препоручује трудницама и дојиљама. Процењујемо да је потребно да вакцинишемо око 70-80 хиљада Новосађана како бисмо завршили са епидемијом – објаснио је проф. др Владимир Петровић.

Према речима директора Дома здравља „Нови Сад“ прим. др Веселина Бојата пацијенти су на вакцинацију позивани преко кол-центра Дома здравља. Он је нагласио да је више од 45 посто суграђана који ће бити вакцинисани данас прележало корону.

-То говори о томе да управо ти људи не желе да им се болест поново догоди и да желе да се што пре заштите. Имунизација је светло на крају тунела и ову ситуацију превазићи ћемо одговорним понашањем, придржавањем прописаних мера и масовном вакцинацијом грађана – изјавио је прим. др Веселин Бојат.