У НОВОСАДСКИМ ШКОЛАМА ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА СВЕТИ САВА

Заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић и чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић присуствовали су свечаним програмима поводом обележавања школске славе Свети Сава у основним школама „Прва војвођанска бригада“ и „Јован Поповић“.

Ученици Основне школе „Прва војвођанска бригада“, заједно са директором Оливером Стојановићем и својим учитељима и професорима приредили су пригодан уметнички програм, уважавајући прописане мере Владе репубилке Србије и Кризног штаба. Честитајући им школску славу, чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић истакла је да је Свети Сава пастир српске писмености чије велико дело живи у нашем памћењу.

– Његова племенита истрајност, посвећеност и преданост остваривању највиших циљева, представља инспирацију која нас обавезује да свакодневно унапређујемо наш образовни систем. Да градимо школе и да их опремамо најсавременијим научним средствима. То је примарни задатак којем се Град Нови Сад посветио ове и претходних година, градња нових и реконструкција постојећих школа и вртића. Образовање, знање, упорност, марљив рад, посвећеност и истрајност су вредности без којих нема великих резултата, а новосадски ученици су гарант сигурне и успешне будућности нашег града – изјавила је Дина Вучинић.

Поздрављајући присутне у Основној школи „Јован Поповић“ заменик градоначелника Милан Ђурић изразио је задовољство што се и ове године у Новом Саду поштује традиција и чува сећање на Светог Саву и на његова дела и начела која, у временима када се суочавамо са различитим изазовима треба да послуже као путоказ.

– И то не само ученицима већ и нама одраслима на којима је одговорност да личним примером новим генерацијама покажемо колико је важно образовање, љубав према човеку, према домовини и друге вредности које Свети Сава симболизује  – изјавио је Милан Ђурић и додао – У нади да ћемо ускоро победити корона вирус и да ће од наредне године у  Светосавским свечаностима главну улогу поново имати ученици, желим да честитам свим новосадским школама њихову славу, а Град ће наставити да улаже у школство јер знање је предуслов напретка и раста како појединца тако и читаве заједнице.

У школи „Јован Поповић“, у складу са епидемиолошком ситуацијом представа je изведена онлајн, a након чина резања славског колача присутнима су се поред заменика градоначелника обратили и свештеник Ђорђе Ђурђев и директор школе Горан Стевановић. Он је објаснио да иако ученици нису присуствовали прослави, они током целе недеље различитим активностима, ликовним и литерарним конкурсима негују сећање на Светог Саву.