ДВОРИШТЕ ДЕЧИЈЕГ СЕЛА ОБОГАЋЕНО ЈЕЛКАМА

Чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мира Раденовић, директор ЈКП „Градско зеленило“ Милош Егић и представници Покрета горана Новог Сада су у оквиру кампање „Продужимо живот јелкама“, присуствовали садњи јелки у Дечијем селу.

Током кампање, коју су водили Градска управа за заштиту животне средине, ЈКП „Градско зеленило“ и Покрет горана Новог Сада, са циљем да се јелке заштите од бесправне сече пред божићне и новогодишње празнике, укупно је поклоњено 200 јелки са бусеном новосадским школама, вртићима, Дечијој болници и установама за децу и старе. Све ове установе су након новогодишњих празника засадиле јелку са бусеном у свом дворишту, а у Дечијем селу, које је обогаћено са 12 јелки током кампање, данас је засађено и преосталих шест.

– Градска управа за заштиту животне средине заједно са ЈКП „Градско зеленило“ је на почетку године покренула акцију „Оживимо паркове“ и та акција подразумева озелењавање различитих површина на територији града, као што су паркови и установе попут Дечијег села у Сремској Каменици. Пројекат смо реализовали уз помоћ Покрета горана Новог Сада који су ову идеју и осмислили, купили смо 200 јелки са бусеном и поделили их различитим институцијама, вртићима и школама по граду, која су имала своју новогодишњу и божићну јелку, окитили је и сад, након празника ове јелке чувамо, и садимо их у природи. Циљ ове акције, поред озељењавања и очувања животне средине јесте и то да се подигне свест грађана, нарочито деце да не треба сећи дрвеће, него га неговати и пустити да расте – рекла је Мира Раденовић.

Директор Дечијег села Мирко Јанкелић доделио је захвалнице учесницима кампање због успешне сарадње на пројекту и рекао да је заједнички труд веома важан при планском пошумљавању и уређењу окружења, како би се деци побољшао квалитет боравка у селу.

Градска управа за заштиту животне средине је свакој образовној установи са подручја Града поклонила јелку са бусеном, дистрибуцију је вршило ЈКП „Градско зеленило”, а Покрет горана је реализовао виртуелну „Малу школу аранжирања цвећа“ – обуку о изради новогодишњих аранжмана и еколошких украса за јелку, као и такмичење у кићењу јелки свих пријављених школа. Сваки учесник програма добио је промотивни и едукативни материјал, а најуспешније екипе и њихови учитељи имаће прилику да похађају камп “Еко пустоловина у Сремским Карловцима” током пролећа ове године, како би обогатили своја знања о заштити природе кроз дружење са вршњацима.

Чланица Градског већа Мира Раденовић је подсетила и на важност постојања паркова у урбаним срединама, односно на акцију „Оживимо паркове“, која представља континуирани наставак велике акције „10000 стабала за Нови Сад“.

– У оквиру акције „Оживимо паркове“, планирана је садња, као и уређење зеленила у 22 новосадске школе средствима из буџета Града, са циљем побољшања микроклиматских услова школских објеката, јачања еколошке свести и подстицања свестраног развоја деце. Тим поводом, у ОШ „Прва војвођанска бригада“ сутра ће бити уређено зеленило и посађено 10 нових стабала – нагласила је Мира Раденовић.