УНАПРЕЂЕЊЕ ПЛАНА УПИСА ЗА ДУАЛНЕ ОБРАЗОВНЕ ПРОФИЛЕ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022. ГОДИНИ

Заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић поздравио је присутне на састанку који је, у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја одржан са циљем унапређења плана уписа за дуалне образовне профиле у школској 2021/2022. години.

Том приликом, он је истакао да је дуално образовање важна тема и да Град Нови Сад пружа подршку таквом начину образовања кроз који ученици имају прилику да стекну знања и вештине које ће их припремити за обављање одабраног занимања, а све у складу са потребама привреде локалне самоуправе у којој се школују и живе.

-Драго ми је што ове године у систему дуалног образовања постоји 51 образовни профил и што су велике компаније из Новог Сада исказале потребу и заинтересованост да се укључе у програм. Град ће, у сарадњи с ресорним министарством, наставити да унапређује овај вид образовања и тако ћемо заједно омогућити младима да стекну значајне компетенције и да се лакше запосле – изјавио је Милан Ђурић.

Састанку који је одржан у Градској кући присуствовали су директори 18 средњих стручних школа Јужнобачког округа. У средњим стручним школама на територији Јужнобачког округа заступљено је једанаест подручја рада, доминантна су четири: електротехника, саобраћај, трговина, угоститељство и туризам, као и машинство и обрада метала. Дуално образовање је модел реализације наставе у систему средњег стручног образовања и васпитања у коме се кроз теоријску наставу и вежбе у школи и учење кроз рад код послодавца, стичу, усавршавају, односно изграђују знања, вештине, способности и ставови у складу са стандардом квалификације и планом и програмом наставе и учења. Помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање проф. др Габријела Грујић је нагласила да је веома значајно да дуално образовање напредује и да се развија у Новом Саду, али и у Бачу, Бечеју, Тителу и другим општинама региона.

– У данашње време младима је важна брзина трансфера знања, а ми им то нудимо умрежавањем знања са вештинама. Те вештине они не могу да стекну само у школама, већ морамо да отворимо и врата компанија које у Србију долазе све више и више. Те компаније бирају Србију за свог партнера између осталог и због тога што ми овде имамо дуални модел реализације наставе, што говори о томе да наши млади могу да прате савремене технолошке развоје. Новина ове године је да такав тип образовања уводимо и у области високог, академског образовања јер нам је важно да оснажимо њихове компетенције, подигнемо ниво самопоуздања. Циљ да млади остану да живе и раде у Србији и да се развијамо тако да стуб економског развоја наше земље буде образовање– рекла је проф. др Габријела Грујић.