МИРОВИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ ЦРПНЕ СТАНИЦЕ И СИСТЕМА ЗА НАВОДЊАВАЊЕ КОД ПАНЧЕВА

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је данас радове на изградњи црпне станице „Јабука“, чији завршетак се очекује у августу, када ће бити обезбеђено наводњавање за 2.500 хектара ораница. Ова црпна станица део је двонаменског система Надела –  инвестиције вредне око 650 хиљада евра чијом реализацијом ће се обезбедити наводњавање укупно 6.000 хектара ораница у Војводини. 

Мировић је навео да се, осим на систему Надела, у Војводини истовремено ради на још десет локација – система и подсистема за наводњавање. Он је подсетио да је и у првој фази реконструкције водопривредног система завршено 11 пројеката, који су финансирани из националних средстава и из кредита Абу Даби фонда. 

„Наш крајњи циљ је да воду учинимо доступном на више од 70.000 хектара  пољопривредних површина, што ће бити знатно већи квалитет него пре пет година када смо кренули са реализацијом великог пројекта“, рекао је председник Мировић. 

Он је додао да „Воде Војводине“ раде одличан посао на овом пројекту и да је њихов тим успео да уз помоћ наших елитних стручњака из „Хидрозавода“ и Института „Јарослав Черни“ припреми пројектну документацију, коју је Покрајинска влада финансирала са 126 милиона динара. 

„Вредност свих радова на водопривредном систему достићи ће 60 милиона евра, а укупна вредност Абу Даби фонда је 100 милиона долара. Овај податак говори о томе да смо у припреми пројектне документације, у реализацији прве фазе, и друге која је у току, као и у фази 2б, свој део посла урадили максимално“, рекао је Мировић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић рекао је да је приоритет ресорног секретаријата унапређење пољопривредне производње, јачањем система за наводњавање.   

„Велики је значај инвестирања у ове системе за наводњавање, јер они газдинствима и пољопривредницима омогућавају воду која ће им обезбедити веће приносе, а тиме и боље услове за живот“, рекао је Божић. 

Обиласку су присуствовали директор „Вода Војводине“ Срђан Кружевић и градоначелник Панчева Алексансар Стевановић.