У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ ВОЈВОДИНЕ ОДРЖАН ЈЕ ОКРУГЛИ СТО ГРУПЕ ФРАНКОФОНИХ АМБАСАДОРА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Група франкофоних амбасадора У Републици Србији посетила је Привредну комору Војводине, где је одржан округли сто о привредној сарадњи .

Председник привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић изразио је задовољство што је скуп организован у Привредној комори Војводине, а на иницијативу председавајућег Групе франкофоних амбасадора у Републици Србији , амбасадора Египта Њ.Е. Амра Алгувејлија. Привредна комора Војводине у протеклих неколико година посебну пажњу посветила је упостављању и проширењу привредних веза са новим тржиштима за наше компаније истакао је Вучуревић. Наше активности прилагодили смо пандемијским условима те смо у овој години одржали онлајн конференцију са колегама из Привредне коморе Александрије из Египта као и са колегама из Привредне коморе Казабланке из Марока. Тачно за две недеље заказан је пословни форум две регије, Александрије и Војводине за који влада велико интересовање и већ сада имамо преко 140 заинтересованих компанија истакао је Вучуревић.

Председник Привредне коморе Војводине нагласио је и да су на округлом столу присутни представнци 10 земаља и да је Округли сто један од замајаца унапређењу свих облика наше привредне сарадње. . Јер поред подршке у области културе , образовања и промоције француског језика, сматрамо да постоји много капацитета у економској сарадњи између Републике Србије и групе франкофоних земаља.

Председавајући Групе франкофоних земаља У Републици Србији и амбасадор Египта Њ.Е. Амр Алгувејли истако је да долази на овај скуп у својству председавајућег Групе франкофоних амбасадора која јесте највећа група и обухвата представнике Африке, Азије и Европе, што значи првенствено сарадњу Србије, наравно АП Војводине и франкофоних земаља. У Александрији се налази један од највећих Универзитета који је седиште франкофоније у свету. Оно што је јако важно истаћи јесте да франкофоне државе броје укупно 300 милиона људи . На овај начин желим свим учесницима добру сарадњу као и да наставимо са организовањем виртуелних конференција између Привредних комора Франкофоније и Привредне коморе Војводине. Верујем да ћемо тако успети да остваримо билатералне односе али и да поспешимо привредну сарадњу.

Округлом столу присуствовали су председавајући Групе франкофоних амабсадора у Републици Србији Њ.Е. Амр Алгувејли, амбасадор Краљевине Мароко Њ.Е. Мохамед Амин Белхаж, Амбасадор Републике Тунис Њ.Е. Сеиф Алах Режеб, амбасадор Пољске Њ.Е. Рафал Перл, амбасадор Камбоџе Њ.Е. Тан Вут, амбасадор Швајцарске Урс Шмид, амбасадор Кипра Димитриос Теофилакту, Charge d Affaires амбасаде Републике Гвинеје Амами Кобел Кеита, Мануел Буар, директор Француског института у Београду, Антониа Јутронић, референт за Франкофонију Министарства спољних послова Републике Србије и Нина Величковић, министар саветник у Министарству спољних послова Републике Србије.

Секретар кабинета председника Привредне коморе Војводине Јелена Бјелановић презентовала је учесницима скупа привредне потенцијале АП Војводине .

Скупом је модерирао шеф кабинета председника Привредне коморе Војводине Милан Стојанов који је истако да је овај скуп наставак досадашње квалитетне сарадње као и да ће Привредна комора Војводине наставити да организује онлајн конференције као и онлајн форуме са привредницима франкофоних земаља.