СОФИЋ И КЛОКИЋ: ВОЈВОДИНА ДОБАР ПРИМЕР ЕФИКАСНОГ КОРИШЋЕЊА СРЕДСТАВА ИЗ ЕУ ФОНДОВА

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић примио је данас у Новом Саду делегацију Владе Републике Српске предвођену министром за европске интеграције и међународну сарадњу Златаном Клокићем.
На састанку се разговарало о наставку и оснаживању сарадње између Покрајине Војводине и Републике Српске на институционалном нивоу, као и о дефинисању конкретних аранжмана на основу којих ће ресорни покрајински секретаријати утврдити прaвце повезивања са партнерима из Републике Српске у различитим тематским областима.
Софић и Клокић су се сагласили да су се Република Србија и АП Војводина у протеклих неколико година позиционирале као лидери у региону када је реч о страним инвестицијама и коришћењу капацитета за ефикасно повлачење средстава из европских, претприступних и других фондова, како у прекограничној сарадњи, тако и у другим развојним програмима.
„У свему томе незаобилазна је размена стручне и техничке помоћи у изградњи институционалних капацитета у процесу евроинтеграција и имплементацији правних тековина Европске уније“, поручио је ресорни секретар Софић и истакао да важну улогу у томе може имати покрајински Фонд „Европски послови“, који је основан још 2010. године, а данас располаже значајним и богатим искуством и стручним знањем у евроинтеграцијама.
С тим у вези, током састанка се дискутовало о могућностима за оснивање институције која би по узору на Фонд „Европски послови“ АП Војводине била формирана и у Републици Српској.
Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић захвалио је на континуираној подршци коју Покрајниска влада путем својих институција пружа Републици Српској у свим стратешким питањима, посебно у реализацији важних регионалних пројеката који доприносе бољем животу грађана.
Састанку у Покрајинској влади, осим првих сарадника ресорног секретара и министра за европске интеграције и међународну сарадњу, присуствовали су генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац, директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине Александар Симурдић, директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ, директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађан Цицовић.