UZBUDLJIV VIKEND U NOVOSADSKIM POZORIŠTIMA Pozor! Pozorište! - piše Dragoljub Selaković

Našim sugrađanima koji imaju naviku da u večernjim satima obavezno izađu negde van kuće u nedostatku kafića, restorana, kulubova i sličnih mesta preporučujemo da ovoga vikenda obrate pažnju na repertoar gradskih pozorišta. Ipak im skrećemo pažnju da dok se budu penjali preko 39. stepenika može im se dogoditi Zaljubljivanje ali vodite računa jer možda sretnete  Mefista.

Relaksacija mera koja se desila nakon prošlonedeljnog petodnevnog zatvaranja je obradovala pozorišnu publiku jer su novosadska pozorišta, pridržavajući se svih mera, pripremila uzbudljiv vikend koji će nam bar malo pomoći da se prisetimo nekih normalnijih vremena.

Pošto je u pozorištu sve moguć ovaj vikend će početi u četvrtak 25. marta, u Pozorištu mladih publika će moći da pogleda interesantnu predstavu                            39. stepenika. Ovaj zanimljivi triler je svojevremno režirao čuveni Alfred Hičkok, međutim ova pozorišna verzija je obilato začinjena montipajtonovskim humorom tako da gledaoce uvlači u bezbroj duhovitih zavrzlama koje rezultiraju urnebesnim smehom.

Već sutradan, u petak 26. marta, glumci Pozorišta mladih će pokušati da vam rastumače kako dolazi do hemijskih procesa u organizmu koji nas sve dovodi do stanja bezumlja i ludila a zove se Zaljubljivanje. Ako se odlučite da pogledate ovu predstavu „objasniće“ vam se i šta se dešava nakon toga kada „spadnu ružičaste naočari“ i kako da se dočekamo na noge kad padnemo sa oblaka na zemlju. Obe predstave počinju u 19 časova a kako smo najavili karte se prodaju sa popustom od 30%.

Ovaj uzbudljivi pozorišni vikend se završava u nedelju u Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház gde je za 28. mart planirana premijera Mefista u režiji Borisa Liješevića. Svevremena pitanja koja je postavio Klaus Man u romanu ne odnose sa samo na tridesete godine prošloga veka u vreme uspona nacizma u Nemačkoj već na to da li glavni junak, glumac Henrik Hofgen, odražava svest pojedinca ili kolektiva, koliko je svako od nas, kao individua, sposoban da doprinese razvoju različitih nasilnih, diktatorskih režima i državnih uređenja, u konkretnom slučaju fašizma…

Cenjenim čitaocima toplo preporučujemo da pogledaju ove predstave a sigurni smo da će zaljubljenici u pozorište uživati.