IZLOŽBA „NOVI SVETSKI POREDAK“ ANE CVEJIĆ Kulturni centar Zrenjanina od 1. do 21. aprila

Izložba „Novi svetski poredak“ likovne umetnice Ane Cvejić biće otvorena u zrenjaninskom Kulturnom centru OD 1. DO 21. APRILA.  Publici će se predstaviti 15 radova nastalih od 2017. do 2019. godine. U ovoj seriji crteža – slika, urađenih kombinovanom tehnikom u velikom formatu sa provokativnim imenom postavke, autorka je želela da  prepozna savremna značenja i pokuša da dešifruje emocije modernog čoveka u vremenu tehnološke, birokratske i holivudizovane realnosti. Kako se navodi, njena postavka je satiričan prikaz u vremenu u kojem stvara, a koje nije naklonjeno pravom, iskrenom i prirodnom. Snimak  otvaranja, razgovor sa umetnicom i autorsko vođenje kroz izložbu možete pogledati na FB strani KCZR od 12 časova.

 Reč autorke

O svojoj likovnoj celini, nazivu, konceptu, temi izložbe i sopstvenim likovnim interesovanjima autorka navodi sledeće:“Lice – veliki večiti kalendar istorije, od pračoveka do savremenog androgenog čovekolikog robota. Inspiracija, ogledalo, misterija, dekoder najtananije životne sile koja nije ništa drugo do esencija emocija. U ovoj seriji crteža – slika, kombinovane tehnike velikog formata, pod provokativnim nazivom „Novi svetski poredak“, želela sam da se izborim sa dešifrovanjem emocija modernog čoveka u vremenu tehnološke, birokratske i holivudizovane realnosti. Pokušavajući da hrabro uđem  u sve aspekte ljudske podsvesti, psihološki nadograđujem tu nepoznanicu svojim viđenjem lažne estetike koju je čovek sadašnjice sveo na odbrambeni mehanizam, sredstvo do cilja i  kopiju kičastog kvazi realizma.

Lica koja cratam  su groteskna, ali ništa manje od čovekove emocije koju kriju ili otkrivaju. Ja se ne plašim reakcija, naprotiv, pokušavam da provociram reakciju posmatrača u nadi da ću  makar na taj način  otkriti prava lica iza svoje maske, jer u sadašnjosti maska je inperativ, čovek bez maske je go i u nemilosti socolioških, kulturnih i političkih postulata.

‘Novi svetski poredak’ je satirični prikaz vremena u kojem stvaram, a koje nije naklonjeno pravom, iskrenom i  prirodnom. Moji radovi ne treba da prikažu suptilnu igri svetla, senke i nagoveštaja, oni se otvoreno keze u lice vremena i govore sami za sebe. Kao karikature ili pseudo-plakati oni viču, cere se, podsmevaju se, opominju, oni su omen posmatraču, ako istorija ima tendeciju da se ciklično ponavlja u određenim vremenskim intervalima, onda nam je budućnost već zapisana, tu je, samo je treba videti na licima ispod maske.” 

 Kraći biografski zapis

–          Izvod iz profesionalne biografije:

–          2000-2004.  Beograd, srednja muzička škola „Josip Slavenski“ odsek violina;

–          2007.  Upisala Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo;

–          2009 – 2010.  Stipendista fonda za mlade talente „Ministarstva omladine i sporta“;

–          2012.  Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za slikarstvo;

–          2013.  Članica udruženja Likovnih umetnika Srbije (ULUS) i u statusu Samostalnog umetnika.

 

–          Ana Cvejić je do sada održala oko 22 samostalne i učestvovala na preko stotinu grupnih izložbi, učesnica je likovnih kolonija,  radionica i dobitnica je dve likovne nagrade.

 

POSTAVKA ĆE BITI OTVORENA SVAKOG DANA OD 8 DO 21H.

PROGRAM SE ORGANIZUJE POŠTUJUĆI SVE PROPISANE I PREDVIĐENE MERE ZAŠTITE ZBOG PRISUSTVA VIRUSA KOVID-19.