ОДРЖАН САСТАНАК НА ТЕМУ УНАПРЕЂЕЊА ВЕРОНАУКЕ У ОБРАЗОВНОМ СИСТЕМУ

У Храму рођења пресвете богородице у Сремској Каменици, у присуству Епископа сремског господина Василија, одржан је састанак са циљем унапређења веронауке, као наставног предмета у основним и средњим школама из Сремског округа.

Састанку је поред представника Српске православне цркве, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и директора школа присуствовала и чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић која је изразила разумевање и спремност да заједно са представницима надлежних институција помогне у унапређењу статуса веронауке.

Представници Цркве су истакли да је веронаука пронашла своје место у образовном систему и да остварује резултате, али и да постоји простор за унапређење, те предложили да се размотре слабе тачке које се односе на недостатак уџбеника, статус вероучитеља, као и могућност да се уведе оцењивање као стимулација ученика.

Присутни су се сложили да је васпитање и образовање деце и младих људи изузетно важан и одговоран задатак, у којем значајну улогу има и веронаука. Истакнуто је да се тај предмет уводио постепено, да је системски регулисан и да нема проблема са кадром, али да се све што је до сада урађено може унапредити. На крају је закључено да се многи недостаци могу превазићи залагањем вероучитеља и да од њихове посвећеносати и квалитета рада много тога зависи.