НОВИ САД ЋЕ ПОДРЖАТИ БУДВУ У КАНДИДАТУРИ ЗА ЕВРОПСКУ ПРЕСТОНИЦУ КУЛТУРЕ 2028. ГОДИНЕ

Представници побратимских градова Новог Сада и Будве састали су се данас у Градској кући у Новом Саду, а након тога присутнима су се обратили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Општине Будва Марко Царевић, директор Фондације “Нови Сад 2021-Европска престоница културе“ Немања Миленковић и менаџер Општине Будва Немања Куљача.

– Доминантна тема овог сусрета је жеља Будве да се, са још три општине у Боки Которској, кандидује за Европску престоницу културе 2028. године. Нови Сад је исказао спремност да сва стечена знања стави на располагање како би се Будва, Тиват, Котор и Херцег Нови припремили за тај процес на најбољи могући начин. Помагали смо и Бањалуци која је за нијансу изгубила од једног норвешког града. Сада смо још искуснији него пре седам година кад смо били на самом почетку. Разговарали смо о конкретним стварима, а директор  Фондације ће им показати два значајна инфраструктурна и програмска пројекта, а то су Културна станица Свилара и Кинеска четврт, односно Креативни центар. Деловало је нестварно и многи нису веровали да ћемо успети, а данас недостаје простора да примимо све који су заинтересовани. На нивоу међуградске сарадње нисмо оптерећни високом политиком, врло брзо се разумемо и договарамо. То су наши искрени пријатељи и имају нашу пуну подршку. Будва је итекако добро туристичко место за грађане Новог Сада и Србије и надамо се да ћемо се на лето посећивати – нагласио је градоначелник Вучевић.

Председник Општине Будва Марко Царевић подсетио је на то да су Нови Сад и Будва побратими од 1995. године, те да је сарадња између градова била континуирана.

– Надамо се да политика не може међу браћом направити границу. Овде смо да бисмо учили од успешних и да онда мењамо Будву и Боку Которску, а култура је темељ на којем то треба да се одвија. Желимо да, уз подршку Новог Сада, и ми добијемо тако важно европско признање. Обилујемо великом културном баштином која није довољно валоризована и представљена јавности. Будва је град који чини 60 посто туристичког производа Црне Горе, а сви из Србије су радо виђени гости на приморју, па вас позивамо да дођете код својих пријатеља – рекао је Царевић и додао да су промене које су се догодиле, почетак нове историје Црне Горе и успостављања братских односа са Србијом, Републиком српском и народима у окружењу, без обзира на њихову веру и нацију.