СОФИЋ УЧЕСТВОВАО НА ЧЕТВРТОМ „DIGITAL CHINA SUMMIT“ ПРОВИНЦИЈЕ ФУЂИЕН

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић учествовао је на четвртом по реду „Digital China Summit“ одржаном у граду Фуџоу у кинеској провинцији Фуђиен.
Дигитални Кина самит је платформа за објављивање кинеских политика развоја информационих иновација, за истицање најновијих достигнућа у дигитализацији Кине, размену искустава у е-управи и теоријама и праксама дигиталне економије, те представља прилику да се глобалне снаге окупе у циљу развоја дигатилазације.
У обраћању путем видео-линка ресорни секретар Софић истако је да дигитална економија представља значајну и актуелну тему, имајући у виду тренутну пандемијску ситуацију која је погодила читав свет.
„Шансе за раст дигиталне економије су заиста огромне и АП Војводина види велики потенцијал за сарадњу са провинцијом Фуђиен на том пољу, јер је наша покрајина централни стуб ИТ развоја у Републици Србији. То се лако поткрепљује чињеницом да је у Новом Саду отворен Научно-технолошки парк, што је заједнички пројекат Владе Републике Србије и Покрајинске владе, уз подршку Града Новог Сада и Факултета техничких наука “, поручио је Софић.
Он је том приликом нагласио значај Института за развој истраживања, БиоСенс који тежи да постане европски центар науке за напредне информационе технологије у области одрживе пољопривреде, кроз развој два најперспективнија сектора у Србији – ИТ и пољопривреде.
„Институт БиоСенс спроводи највећи пројекат финансиран ван граница ЕУ, који је синергијска инвестиција ЕУ и Србије, вредна 28 милиона евра. Један од јасних циљева Покрајинске владе је и јачање е-управе на територији АПВ-а, која обухвата 45 општина, у циљу ефикаснијег пружања услуга грађанима и власницима предузећа путем националне платформе са најсавременијим архивама електронских података“, подсетио је Софић изразио увереност да ће с обзиром на потенцијале АП Војводине у области ИТ сектора и Кине као водеће покретачке снаге свеукупног глобалног просперитета, сарадња покрајине Војводине и провинције Фуђиен остати снажна и продуктивна.