ДВОРСКА БАШТА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

Посетили смо један од најзначајнијих и највреднијих зелених простора у Сремским Карловцима, комплекс „Дворска башта“. Налази се у самом насељу око 500 м од старог језгра и заједно са осталим здањима убраја се у његово културно-историјско наслеђе као објекат пејзажне архитектуре.

Представља једну од најстаријих ботаничких башта на простору данашње Србије. Настала је у првој половини 19. века на имању које се налази у поседу Карловачке Митрополије. Највреднија је парковска површина стављена под заштиту државе као Споменик природе, под режимом заштите другог и трећег степена.

Највише има представника лишћара, док су четинари присутни у знатно мањем броју, има жбунастих врста, као и пузавица. Испред појединих стабала постављене су лепо обележене табле на којима стоји наш и латински назив биљке, место порекла, висина, изглед листа, цвета и плода, и још понеке интересантне информације. Ми смо на њима прочитали бројне називе, међу којима Свиб, Бели бор, Јудино дрво, Хималајски бор, Кавкаска јела, Крупнолисна липа, Плава дуглазија, Црни јасен, Кинеска клека, Пајавац, Јавор млеч, Медвеђа леска, Џиновска туја, Вирџинијска клека, Црни бор, Дудовац, Сребрна липа.

Пријатна је свежина, стазе су лепо уређене, постављене клупе, мостић преко потока. Бројне су и корпе за отпатке тако да смо заиста задовољни уредношћу. У доњем делу су шеталишта а у горњем спортско-рекреатвни садржаји. Постоји лепо дечје игралиште са љуљашкама, клацкалицама и пењалицама. Спортски терен за кошарку, фудбал и стазе за трчање. Видели смо омладину на бициклима, људе са својим љубимцима у шетњи, родитеље са дечјим колицима и дечицу на игралишту.

„Дворска башта“ је настала са циљем да грађанима обезбеди простор за одмор и уживање, а ђацима чувене Карловачке гимназије место за практичну наставу. Парк је пројектован у складу са конфигурацијом терена и данас је лепо очуван. Потпуно оправдава свој статус Споменика природе ботаничког типа. Изградња нових објеката није дозвољена, а за било које радове у границама баште и у непосредној околини, постоје услови заштите природе који се морају испунити. Карловчани сигурно знају за ово пријатно место а за све који су у пролазу препоручујемо да дођу и погледају.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.