МИРОВИЋ: СРБИЈА И ЦРНА ГОРА СУ ДВЕ БРАТСКЕ ДРЖАВЕ И ЈЕДНА ДРУГУ ТРЕБА ДА ПОДРЖАВАЈУ И ПОМАЖУ

„Србија и Црна Гора – две братске земље, две најближе земље у нашем делу Европе, имају вишевековне пријатељске односе и Војводина жели да направи оквир који ће омогућити додатно интензивирање сарадње и успостављање односа који ће бити на понос обе државе“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић након састанка с парламентарно-привредном делегацијом Црне Горе.

Он је истакао да су разговарали о важним темама од заједничког интереса, те да су оценили да је туризам привредна грана у којој постоји највећи простор за продубљивање сарадње, али су ту и области културе и науке.

„Све заједничке теме које су од интереса за оба народа треба развијати у будућности – очување црквене баштине, језика, писма, традиције и свега онога што баштинимо из нашег односа минулих деценија и векова“, навео је председник Мировић, нагласивши да је сарадња са Црном Гором за Покрајину веома значајна јер је она међу првих десет земаља у које Војводина извози пољопривредне производе.

Председник Мировић рекао је да ниједна политика не може да поремети односе обичних људи у Србији и Црној Гори и два народа која – како је навео – вежу пријатељство и братство у чије су темеље многи положили своју жртву.

„Очекујем да данашњи сусрет буде позив за све да идемо трасом политике која ће омогућити још бољу сарадњу две земље, јер то траже грађани, привреда, туризам, али и све друге области друштвеног живота и рада и у Србији и у Црној Гори“, навео је председник Мировић.

Он је том приликом упутио позив грађанима Србије да – уколико не летују у Србији – одморе проведу у Црној Гори јер ће тако помоћи и наш народ који тамо живи.

„Ове године ћу кратак одмор провести у Херцег Новом, јер људи у њему заслужују поштовање и подршку“, изјавио је председник Мировић.

Посланица Скупштине Црне Горе Симонида Кордић, која је предводила делегацију, захвалила је на пријему председнику Мировићу, оценивши данашњи састанак као веома добар за јачање, пре свега, привредних веза и као прилику да позове све грађане Србије да током лета посете ту земљу.

„Утврдили смо прве кораке сарадње између Привредне коморе Војводине, Туристичке организације Војводине и предузећа Морско добро, што је веома битно за грађане јер се у тој области стварају додатна вредност, али и могућности за даље јачање веза које веома дуго постоје између Србије и Црне Горе у другим областима“, изјавила је Кордићева.

Састанку у Покрајинској влади присуствовали су и покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, директорка Туристичке организације Војводине Наташа Павловић, док су делегацију Црне горе чинили и посланице Маја Вукићевић и Данијела Ђуровић, директор ЈП Морско добро Младен Микијељ и секретар секретаријата за културу и образовање Херцег Новог Ана Замбелић Пиштало.