UDEBLJALA SE DEBELA Krajem aprila se "udebljao" broj nagarda koje je do sada osvojila lutakarska predstava "Debela", Pozorišta mladih

Kraj aprila nam je konačno doneo bar malo optimizma i nadu da ćemo ovu strašnu pandemiju već jednom savladati. Polako ali sigurno je zdravstveni bilten počeo da se popravlja, samim tim i situacija u pozorištima tako da su se, posle prisilnih odlaganja, počele dešavati premijere a organizatori većine festivala su uspeli da u različitim formama održe kontinuitet sa većim ili manjim zakašnjenjm. Tome u prilog ide i činjenica da su 51. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, planirani za kraj novembra 2020. godine , domaćin je bilo Pozorište za decu Kragujevac, održani u onlajn formatu od 20-28. aprila. Sve predstave su emitovane na zvaničnom You tube kanalu Susreti Pozorišta.

Pred sam početak praznika iz Kragujevca su za novosađane stigle radosne vesti, stručni žiri 51. Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije u sastavu: Jovan Caran, glumac, reditelj i kreator lutaka; Alek Rodić, reditelj i kompozitor i Ana Kolbjanova, scenograf, kostimograf i kreator lutaka je Pozorištu mladih, dodelio najviše nagrada za predstavu „Debela“, po tekstu Silvije Šesto.

– nagradu za najbolju režiju: Emiliji Mrdaković,

– nagradu za najbolju muziku: Ireni Popović,

– nagradu za glumačko ostvarenje: Isidori Vlček,

– specijalnu nagradu za kolektivnu igru ansamblu predstave „Debela“.

Takođe, moramo naglasiti da sa ovim nije okončan spisak nagrada koje su stigle u Novi Sad, stručni žiri je nagradu za najbolji tekst dodelio dr Zoranu Đeriću, direktoru Srpskog narodnog pozorišta, inače bivšem direktoru Pozorišta mladih, za predstavu „Guliver“, Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda. Tradicionalno se, na Susretima profesionalnih pozorišta, dodeljuje i nagrada „Boško Zeković“ za sveukupan doprinos razvoju lutkarstva, koju dodeljuje Umetnički savet Pozorišta mladih, za 2020.godinu, laureat je Dragan Zorić, glumac u penziji, Pozorišta mladih Novi Sad.

Čestitajući na velikom uspehu nagrađenima želimo da podsetimo publiku da večeras 5. maja, sa početkom u 19 časova, na Maloj sceni Pozorišta mladih, imaju priliku da vide predstavu „Debela“, koja je još jednom „udebljala“ saldo osvojenih nagrada.