ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић, поводом 9. маја, Дана победе над фашизмом, положила је данас венац на Спомен гробље на Новом гробљу. Приликом полагања венца, председница новосадске Скупштине истакла је да данашњи дан у историји представља дан када је поражено највеће зло у људској цивилизацији.

– На данашњи дан 1945. године није само капитулирала нацистичка Немачка, већ је тим чином поражена идеологија због које су милиони људи убијани, протерани и расељени, само зато што припадају другим нацијама, расама или вероисповестима. Важност обележавања Дана победе над фашизмом је вишеслојна. Осим што нас опомиње на страхоте које је људски род доживео и преживео, подсећа нас да будемо истрајни да такву злу идеологију никада нећемо толерисати – поручила је председница Скупштине Града Новог Сада.

Она је додала да је наша земља доживела велика разарања током Другог светског рата.

– Наша земља поднела је огромне жртве током Другог светског рата. Многи наши људи платили су оним највреднијим, својим животима, слободу. Слободу коју и ми данас живимо и која нам служи. Зато не постоји место са више симболике од спомен обележја онима који су извојевали ту победу и пред чијим делом и чином треба да се поклонимо. Нови Сад, као град младости, као град културе, као град будућности, заувек ће поштовати њихову жртву – закључила је MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Венце на Спомен гробље положили су и припадници Војске Србије, градске организације СУБНОР-а и резервне старешине, а Михајло Вујасин из СУБНОР-а истакао је да данас обележавамо Дан победе, али да је и та победа била тешко плаћена.

– Борци су дали све што су имали. Да њих није било, ми не бисмо данас стајали овде – казао је Вујасин, позвавши младе генерације да не заборављају историју.