АМБАСАДОР ФИНСКЕ У ПОСЕТИ НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се са амбасадором Републике Финске Њ.Е. Кимом Лахдевиртом у Градској кући и пожелео му срдачну добродошлицу. Амбасадор Лахдевиртa се захвалио на гостопримству похваливши досадашњу успешну сарадњу Новог Сада и амбасаде Финске.

Градоначелник и амбасадор су разговарали о заштити животне средине и плановима Новог Сада на пољима унапређења квалитета екологије и енергетске ефикасности, односно о концепту „паметног града”. У том погледу, амбасадор је нагласио да искуства финских „паметних градова”, могу послужити и Новом Саду који већ активно ради на томе, првенствено у домену стварања одрживе и еколошке инфраструктуре.

Такође, било је речи и о одличној инвестиционој клими која влада последњих година у Новом Саду, односно о потенцијалима града који би могли пружити финским компанијама нове пословне прилике. У том погледу, размењена су искуства о конкретним решењима која се нуде на пољу побољшања квалитета ваздуха у граду.

Градоначелник и амбасадор су се сагласили да су билатерални односи Србије и Финске традиционално добри и пријатељски, те да се надају да ће ускоро доћи и до смиривања ситуације проузроковане вирусом корона и да ће се сарадња две земље интензивирати на свим пољима.

Они су као наредну заједничку активност истакли Конференцију о циркуларној економији коју Амбасада Финске са осталим нордијским амбасадама планира да организује у Новом Саду на јесен.