ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА СТУДИЈЕ НА ТЕХНОЛОШКОМ ФАКУЛТЕТУ

Na Tehnološkom fakultetu Novi Sad je, u sredu, 19. maja, održana prezentacija Studije pod nazivom „Tehnološki postupak valorizacije sporednih proizvoda prerade žitarica, šećerne repe, voća i uljarica kroz razvoj konditorsko pekarskih proizvoda“. Izrada pomenute studije realizovana je kroz aktivnosti na projektu i uz finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprave za agrarna plaćanja.

Prezentaciji je prisustvovao Senad Mahmutović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, kao i veliki broj predstavnika privrede.

Prisutne je pozdravila dekan Tehnološkog fakulteta, prof. dr Biljana Pajin i istakla značaj saradnje nauke i privrede. Poslednjih šest decenija, školovane su generacije tehnologa koje su radile, i rade u raznim granama privrede, a naročito prehrambene industrije. Dugogodišnja delatnost Fakulteta u obrazovanju visokokvalitetnog stručnog kadra, te izvođenje naučno-istraživačkih i stručnih projekata u saradnji sa privredom, bila je i ostala glavni pokretač razvoja u oblasti tehničko-tehnoloških nauka.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Senad Mahmutović je naglasio da je Ministarstvo prepoznalo značaj ovog projekta koji kroz primenu tehnoloških inovacija ostvaruje ciljeve Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije za period od 2014. do 2024.

Studiju su prezentovali prof. dr Aleksandar Fišteš, nosilac projekta, dr Jovana Petrović, naučni saradnik i prof. dr Dragana Šoronja-Simović. Upotreba sporednih proizvoda prerade biljnih sirovina je jedan od rastućih trendova u prehrambenoj industriji. Velika zastupljenost konditorskih i pekarskih proizvoda u svakodnevnoj ishrani i činjenica da ih rado konzumira vrlo širok krug potrošača, omogućava da se promenom njihovog sirovinskog sastava pojedine nutritivno vredne komponente uspešno uvedu u ishranu ljudi.