МИРОВИЋ: ЗА ПРОЈЕКТЕ ИЗ ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ 50 МИЛИОНА ДИНАРА

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас представницима 12 локалних самоуправа уговоре за финансирање и суфинансирање израде пројектно-техничке документације за пројекте у области управљања комуналним отпадним водама вредне 50 милиона динара.

Реч је о пројектима из области заштите животне средине и одрживог развоја – за изградњу система за третман комуналних отпадних вода, за пречистаче комуналних отпадних вода и потребну инфраструктуру, пројекте канализационе мреже и пратеће опреме.

„Ово је веома важна област. Планирамо да у току ове и наредне године повучемо и додатна финансијска средства у износу од 1,2 милијарде динара када је реч о другим аспектима заштите животне средине, најпре у успостављању стандарда више енергетске ефикасности и замени постројења на чврста горива у јавним објектима на територији Војводине“, казао је председник Мировић.

Мировић је подсетио да је на иницијативу Покрајинске владе Скупштина АП Војводине усвојила Декларацију о заштити животне средине као кровни документ како би та област била у првом плану.

„Заједно са локалним самоуправама деловали смо на основу елемената из Декларације. Ми смо протеклих година инвестирали у изградњу пречистача у Малом Иђошу и Бачкој Тополи, а Влада Републике Србије припремила је средства за значајне инвестиције у овој области“, истакао је председник Мировић.

Уговоре за израду пројектно-техничке документације добили су градови
Зрењанин, Вршац и Кикинда и општине Ковин, Оџаци, Бечеј, Пећинци, Житиште, Бачка Топола, Ириг, Бачки Петровац и Темерин.