ВОЖЊА КАТАМАРАНОМ ПО КАРЛОВАЧКОМ ДУНАВЦУ

На само километар од центра Сремских Карловаца, на Дунаву испред истоименог хотела пристаје Карловачки пустолов. Овај катамаран улази у Карловачки дунавац, који представља део Специјалног резервата природе „Ковиљско петроварадински рит“. На вожњу која траје око сат времена долази локално становништво, као и туристи, да уживају на води која делује опуштајуће, а уједно постоји и додатни едукативни моменат.

Ове излете организује Покрет горана Војводине, користећи за превоз катамаран, а осим тога љубитељи природе могу изнајмити бицикле и кануе. Све информације могу се наћи на фејсбук, инстаграм страници као и на сајту Покрета горана. Такође ту је могуће договорити и термине за вожњу, за сада редовно возе викендом.

У протеклих пет година Покрет горана Војводине је доста радио на уређивању и промовисању овог простора, као и на побољшању инфраструктуре како би за локално становништво и све заинтересоване било што доступније. Када је мирно време и без ветра то је идеално за почетнике који би да пливају, за вожњу односно веслање кануом, и за пецање пошто је ово природно мрестилиште рибе. Док пловимо видимо летњу учионицу намењену за едукативне радионице коју ова организација одржава. Раде углавном са младима, где је акценат да буду напољу, даље од компјутера, телефона и да стекну неке вештине боравка у природи.

Ово подручје је било помало запуштено, тако да се радило на уређењу шуме коју видимо на обали. Кроз међународне волонтерске двонедељне кампове које Покрет горана Војводине организује у току летњег периода постигнут је највећи учинак, јер учествују волонтери из целог света заједно са локалцима. Потребно је косити, у сарадњи са карловачким комуналним предузећем и локалном самоуправом а циљ је да сви схвате да је ово њихово и да треба да чувају и одржавају овај прелепи поростор на Дунаву.

Карловачки дунавац је само мали делић Специјалног резервата природе „Ковиљско петроварадински рит“, који се простире на укупној површини од пет хиљада хектара и већински део је у Ковиљу. Али овде постоји један репрезентативни примерак за цео тај рит, и амбиција је да се у наредном периоду овде направи једна осматрачница где ће моћи да долазе сви који воле природу. Свака активност која се овде дешава, као крчење, уређивање, би требала да се ради у складу са условима које даје Покрајински завод за заштиту природе. Горанска организација је корисник, док би амбиција за даљи период била да управљају овим подручјем, јер би им то омогућило да конкуришу за одређене пројекте.

Рит настањују заштићене и ретке врсте птица, као што су орао белорепан, сива и бела чапља, патке, разни водоземци и рибе. Има доста корморана који нису пожељни у превеликом броју а такође и лабудова који су се прилично припитомили. Пловидба по Карловачком дунавцу заиста је посебан доживљај и људи су све више заинтересовани за ову пријатну вожњу, уз опуштање и упознавање са флором и фауном.

„Еко Сремски Карловци“ као јединствена екотуристичка дестинација у туристичку понуду укључује учење кроз непосредно искуство и инсистира на одговорном деловању свих учесника у туризму. Активности се одвијају се у очуваним природним подручјима а обухватају прелепе локалитете Фрушке горе, Стражилова, Сремских Карловаца и Дунава. Активности су намењене свим генерацијама, постоје пакети за децу и младе, индивидуални и корпоративни пакети. Ми смо уживали у једној од њих, у пловидби коју би свим љубитељима природе препоручили.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.