У СРЕДЊОЈ МАШИНСКОЈ ШКОЛИ НОВИ САД ПРЕДСТАВЉЕНА „ПЛАТОНОВА ТЕЛА“

У свечаној сали Средње машинске школе Нови Сад у понедељак 31. маја представљен је четврти пројекат у оквиру пројектне наставе која се одвија у школи. Пројекат носи назив „Платонова тела“, партиципативног буџетирања од стране ОПЕНС2019 и ЕПК2021. Објекти представљају пет правилних конвексних полиедара који су од челичних цеви и резултат су рада ученика и наставника Средње машинске школе. Ови облици омогућавају боље разумевање геометрије и унапређивање вештина и знања из области ручне обраде метала.

Присутнима се обратио и пожелео добродошлицу директор, Владимир Гавранић. Представио је госте: Дина Вучинић из Градског већа за образовање, Ружица Вукобратовић, директор гимназије „Исидора Секулић“, руководилац Школске управе Нови Сад Милан Грујин, директор ОШ „Иво Лола Рибар“ Саша Гајић, сву децу и професоре заједно са ОПЕНС-ом и ЕПК, који стоје иза свега овога као финансијер пројекта који треба да служи на част Граду Новом Саду и његовој култури.

За разлику од ранијих радова који су постављени у ходнику, Платонова тела су доступна широј јавности јер се налазе у лепо уређеном дворишту школе где велики број пролазника застају, разгледају. Пролазећи поред једне образовне установе, људи благонаклоно гледају и добијају једну добру поруку о науци и свим правим вредностима.

Правилни полиедри постоје у свим областима људског интересовања и проучавања и представљају једно савршенство геометрије у сваком смислу.  Предложено је да овај простор буде место на коме ће се одржавати часови на отвореном из математике, хемије, физике, биологије, филозофије и уметности. Јако је битно да деца школу доживљавају као своју другу кућу, где радо долазе по знање, васпитање а такође и лепо дружење, каже директор.

У овом раду је уткано преко стотину деце која су учествовала. Професор математике Каја Маричић већ годинама укључује пројектну наставу у рад са децом јер се тиме унапређују кључне компетенције ученика и каналише њихова огромна енергија која се претвара у креативност. Она подржава овај пројекат свом снагом.

Овај пројекат је рађен две године уз подршку ОПЕНС-а и ЕПК. Пројекат је праћен на теоријској настави Иване Влајков, професорке стручних предмета. Професор Александар Јанков радио је са браварима заваривачима, цела радионица је учествовала на шта је веома поносан. Платонова тела су специфична по томе што захтевају одређене углове под којима се челичне цеви обрађују, заварују, брусе, склапају.

Директор уметничке школе Ђура Радишић изјавио је да су математика, уметност и музика повезане на најдубљем нивоу. Владимир Козбашић испред ОПЕНС-а и ЕПК истиче да су идеје кренуле од младих људи који су уобличили пројекте и те идеје кандидовали. Њихови другари су одлучивали у процесу гласања што свему додаје и једну димензију демократичности. Након излагања у сали присутни су изашли у двориште, где се могу видети ова импозантна тела висине око два метра.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.