УТИШАЈ СТРЕС, ПОЈАЧАЈ ЗДРАВЉЕ

У дворишту Етно куће Путник у Купинову, у амбијенту где се преплићу трагови вишевековног живота људи на овим просторима и беспрекорна природа Обедске баре, протеклог викенда је представљен програм очувања и унапређења здравља „Утишај стрес, појачај здравље“. Овај својеврсни дигитални детокс заједнички је програм Туристичке организације општине Пећинци и Асоцијације природне и шумске медицине „Форест“, који посетиоцима пружа холистички приступ физичком, менталном и духовном здрављу, а истовремено нуди идеалну прилику за занимљив излет и опуштајући боравак у природи.

По речима директорке Туристичке организације општине Пећинци Љубице Бошковић, програм „Утишај стрес, појачај здравље“ је здравствено-туристички програм, који је настао као логичан след промовисања општине Пећинци као изузетне дестинације Европе и награде ЕДЕН, коју додељује Европска комисија, а коју је општина Пећинци добила 2019. године као пратећа дестинација за здравствени и велнес (wellness) туризам.

„Ми овде у Купинову негујемо посебну врсту велнеса, а то је шумски велнес – „купање у свежем шумском ваздуху“ и „шумска медицина“. Мислим да је пандемија учинила да сви схватимо да нам је здравље најважније и због тога смо управо направили овај програм да људима пружимо прилику да се врате природи и да се кроз боравак у природи обнове физички, ментално и духовно“ – каже Бошковић.

Након шетње до средњовековне тврђаве Купиник – последње престонице средњовековне српске државе, где је их је археолог Перица Одобашић упознао са историјским значајем овог локалитета, учеснике програма је преузео председник и оснивач асоцијације „Форест“ др Милан Поповић, који их је водио кроз здравствени део програма.

„Данашња радионица се састојала из физичких вежби, шетње шумом, удисања фитонцида (негативних јона) и удисања те шумске атмосфере која благотворно делује на здравље, смањује стрес, побољшава сан и појачава имунитет. Демонстрирали смо и технике дисања и мајндфулнес (mindfulness) медитацију чији је циљ да се унапреди и физички и ментални аспект здравља, јер кроз мајндфулнес медитацију учимо да будемо присутни у садашњем тренутку што побољшава наше емоционално здравље, али индиректно и наше физичко здравље, јер нам омогућава да смањимо анксиозност, депресију и стрес који је свакодневно присутан у нашим животима“ – објаснио је др Поповић.

Међу бројним представницима туристичких организација и агенција, као и медијских кућа, учесник програма „Утишај стрес, појачај здравље“ био је и Милош Ћурувија из Националне асоцијације туристичких водича Србије, који нам је рекао да јединствен спој културе, традиције и природе чини Купиново идеалним местом за једнодневне и вишедневне излете.

„Програм није напоран, а доприноси релаксацији. Поготово људи из урбаних средина требало би овде да дођу у посету бар једном месечно. Ми ћемо сигурно доћи поново. Садржаја има пуно и ово је добар пример како можемо да спојимо нешто што већ имамо са неким креативним програмима који нам свакако помажу“ – оценио је Ћурувија.

За учеснике програма је направљен комплетан угођај који су употпунили вожња кроз природу Специјалног резервата природе Обедска бара до реке Саве електричним минибусом „Зелени змај“ и упознавање са традиционалном сремском гастрономијом кроз дегустацију специјалитета које су припремиле чланице удружења жена „Мајка Ангелина“ из Купинова и „Сунчев цвет“ из Доњег Товарника.

Извор: Општина Пећинци