ШИМАНОВАЧКИ ЂАЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ МЕЂУНАРОДНИ ДАН БИЦИКЛА

Генерална скупштина Уједињених нација је 2018. године донела одлуку да се сваког 3. јуна обележава Међународни дан бицикла, чиме се промовише ово превозно средство које у савременом друштву представља симбол одрживог транспорта, које, осим што је најекономичније, највише бенефита доноси здрављу људи, а уједно и не загађује животну средину.

У сарадњи са представницима Полицијске станице Пећинци и ЈКП “Путеви Општине Пећинци” у шимановачкој Основној школи “Душан Јерковић Уча” организована је бициклијада, током које су ученици од 1. до 4. разреда возили бицикле улицама села, а у подручним школама деца су на полигонима показивала своје способности управљања бициклом.

Како нам је рекла Тања Арсенијевић, учитељица првог разреда, вожња у матичној школи је осим рекреативног имала и едукативни карактер, јер су сва деца, пре него што су почела са вожњом, упозната са правилима вожње бицикла – не мењајте правац изненада и без давања знака (подизање руке), не возите упоредо се са другим возачима, не гурајте друге возаче и не сметајте на било који начин, ако сте први у колони, дужност вам је да заобилазите препреке и водите друге возаче безбедном путањом, држите обе руке на волану, носите одговарајућу опрему (кацига и рефлектујући прслук да би били виђени).

“Изузетно је важно едуковати децу за вожњу бицикла, јер вожњом бицикла и они учествују у саобраћају и представљају доста ризичну групу, нарочито ако се у групи налази више бициклиста. Захваљујемо се свима који су нам омогућили да обележимо овај дан, јер осмеси деце су били непроцењиви” – рекла је Арсенијевић.

Извор: Општина Пећинци