ЕКОНОМСКО ОСНАЖИВАЊЕ УДРУЖЕЊА ЖЕНА

Председник општине Пећинци Синиша Ђокић уручио је јуче Удружењу жена „Сунчев цвет“ из Доњег Товарника опрему за производњу пецива. Он је том приликом нагласио да је циљ пећиначке локалне самоуправе да економски оснажи удружења жена и да им помогне да од свог рада остварују и финансијску добит.

„Општина Пећинци је увек стојала иза својих удружења и тако ће бити и убудуће. Кроз овај пилот-пројекат покушавамо да помогнемо удружењима жена да се оснаже и осамостале. Да од свог рада остварују зараду која ће им омогућити да самостално функционишу, а Општина Пећинци ће увек бити ту да их подржи“ – поручио је Ђокић.

Председница удружења „Сунчев цвет“ Лепосава Степановић каже да удружење постоји релативно кратко – од 2017. године, али да је већ познато по својим пецивима, која производи по традиционалним сремским рецептима и за која је већ освојило бројне награде.

„Производимо домаћа пецива, колаче, сокове, џемове и зимницу. Општина Пећинци нас финансијски подржава, а Туристичка организација општине Пећинци нас промовише. Обе подршке су нам изузетно значајне. Опрема коју смо данас добиле ће нам помоћи у даљем раду. Два пута недељно продајемо наше сремачке ђаконије на излетишту на Обедској бари и показало се да интересовање за традициналне посластице постоји. Надамо се да ће то убудуће ићи све боље и боље“ – изјавила је Степановић.

У општини Пећинци постоји осам удружења жена и Туристичка организација општине Пећинци тесно сарађује са свима, каже директорка пећиначке ТО Љубица Бошковић.

„У Доњем Товарнику имамо туристички локалитет Свињарска колеба, где организујемо неколико манифестација, а често нам долазе екскурзије и организоване посете. Због тога нам много значи сто знамо да у сваком тренутку можемо да рачунамо на вредне жене из удружења „Сунчев цвет“, које својим пецивима употпуњују туристичку понуду. Захваљујући финансијској подршци Општине Пећинци ове године смо успели да покренемо пилот-пројекат који за циљ има да оснажи удружења жена и да их учини самоодрживим. Поред удружења из Доњег Товарника у пројекат је укључено и Удружење „Шимановчанке“ из Шимановаца, које је покренуло производњу сувенира, а пећиначка локална самоуправа је донирала средства за репроматеријал“ – рекла је Бошковић.

У опреми коју је Општина Пећинци донирала удружењу „Сунчев цвет“ налази се комора за брзо замрзавање, пећ за печење пита и пецива, пица пећ, апарати за печење палачинака и вафла, фритеза и топла витрина.

Извор: Општина Пећинци