ВУЧЕВИЋ, НЕДИМОВИЋ И БОЖИЋ ПОСЕТИЛИ ПОЉОПРИВРЕДНА ГАЗДИНСТВА У КАЋУ И ФУТОГУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић посетили су данас пољопривредна газдинства у Каћу и Футогу.

Домаћин Бранко Лакић у Каћу се бави воћарством, узгојем јабука на површини од близу 4 јутра земље. Он се захвалио Министарству на подршци за набавку противградне мреже,  као и Покрајинском секретаријату на субвенцији за куповину новог трактора. Породица Пејић у Футогу бави се ратарством и повртарством, узгајају купус, шарагрепу, кромпир, кукуруз, пшеницу и соју на 120 јутара тземље. Они до сада нису конкурисали за субвенције државе, али би им била потребна подршка око хладњаче и хале, јер им је намера да прошире делатност.

– Град је оперативно задужен да се бави закупом пољопривредног земљишта како диктира Министарство и то је веома битна тема за пољопривреду. Ускоро ћемо презентовати један леп пројекат за пчеларе у сарадњи са Пољопривредним факултетом који ће бити повезан и са заштитом животне средине. Намера нам је да се подигну пашњаци за пчеле, а тиме би допринели и зеленом фонду на ободима града, па тако и утицали на квалитет ваздуха. Верујем у политику када министри нису у кабинетима него се на терену састају са грађанима, јер су све теме о којима се мора разговарати осетљиве и мора се добро балансирати – истакао је градоначелник Вучевић.

– Пејићи само раде и ништа не питају, па сам их упознао са могућностима које нуди држава. Биће ми задовољство да реализујемо њихове иницијативе, посебно у сектору повртарства. Ово ће бити најиздашнија година од 2012. по количини робе коју ћемо имати у воћарству, а цене су сасвим пристојне, и мислим да овог пута нећемо имати проблема. Кренули су први откупи малина, цене су високе, али сам радостан што ће произвођачи моћи добро да приходују – нагласио је министар Недимовић.

Према речима секретара Божића, код Покрајине је у фокусу мали пољопривредник. Он је нагласио да су резултати Конкурса за наводњавање објављени, те да ће бити додељено 707 уговора  вредних укупно 370 милиона динара.

– На Конкурсу за младе доделили смо 200 милиона динара  за 171 пољопривредно газдинство које започиње своју делатност – истакао је Божић и додао да ће подршка пољопривреди у разним областима бити настављена.