ДЕЧУ С ЉУБАВЉУ НА СПАСОВДАН

Јуче је у храму Светог Вазнесења Господњег у Дечу, Удружење „Социо-екологично“ представило својим суграђанима збирку песама „Дечу с љубављу“. Четири аутора из овог насеља написали су стихове проткане љубављу и емоцијама о свом селу, родном крају и свом народу.

Чланови Удружења „Социо-екологично“ потрудили су се да књига угледа светлост дана управо на Спасовдан у месном храму, а како нам је рекла Ружица Мркаљ, Деч обилује не само песницима, него и другим уметницима који на један својеврстан начин причају причу о свом селу.

„Један од разлога за издавање ове књиге су управо Дечани. Када сам дошла у Деч врло тешко сам се адаптирала на сремачку средину, јер нисам веровала ни знала да толико лепог има у Срему, као и да су сви ови људи овде затворени као шкољке које у себи крију предиван бисер. И, заиста мислим да Сремци са том неком својом маском крију своју предивну душу и прелепи бисер који чучи у њима“ – рекла је Мркаљ, и додала да је управо зато желела да стихови ова четири песника остану заувек записана у књизи чије корице краси слика месног храма.

Црквена општина Деч подржала је издавање ове књиге, а месни парох јереј Недељко Ковач рекао нам је да је више разлога за тако нешто, а један од њих је и жеља да се на неки начин одржи дух песништва, јер, како каже, наш народ воли песму и свој живот је одувек претакао у песму.

„Ове песме, које су данас на Спасовдан представљене Дечанима, јесу оно што наши парохијани осећају о свом животу, о сновима, радостима и о болу, који је и наш, као што је и радост наша. Оне представљају сведочанство њиховог постојања, ко су и одакле су дошли. Њихове речи, као и овај наш храм који је овде 200 година, остају записане и у аманет за наше младе нараштаје Као што песник рече: речи лете, а оно што је записано остаје“ – казао је јереј Ковач, и уједно се захвалио свим донаторима ове збирке песама, привредницима и Општини Пећинци.

Четири песника из Деча – Ранко Љубичић, Миломир Обрадовић, Радмила Томаш и Раде Вученовић проткали су своје емоције кроз стихове, а заједно са ауторкама илустрација сликарком Јеленом Грбић и маштовитом девојчицом Дуњом Бајаловић, удахнули су живот овој збирци.

Током представљања књиге, аутори су читали и рецитовали своје песме, а певачко друштво „Свитац“ из Деча употпунило је својим мелодичним гласовима промоцију и овај празник значајан за све мештане Деча.

Поводом храмовне славе одржана је и света архијерејска литургија којој су присуствовали Зоран Војкић заменик председника општине Пећинци и Јован Деврња директор пећиначког Културног центра, а месни парох Недељко Ковач уручио је Светосавске повеље ауторима и илустраторима, као и Милани Мркаљ Галица, у знак захвалности на несебичном труду и раду на збирци песама „Дечу с љубављу“.

Извор: Општина Пећинци