ОДРЖАН ДЕЧЈИ ФЕСТИВАЛ МУЗИКЕ И ПОКРЕТА „ПАЛИЋКЕ НОТИЦЕ“

На Летњој позорници на Палићу данас је одржан Дечји фестивал музике и покрета „Палићке нотице“ на коме су наступила деца из суботичких, новосадских и београдских школа, удружења и установа социјалне заштите. Фестивал „Палићке нотице“, који подржавају суботичка локална самоуправа и Покрајински секретаријат за образовање, прописе и националне мањине, као вид подршке развоју инклузивне свести, отворио је градоначелник Суботице Стеван Бакић.

„Суботица није само наша капија у Европу, него је управо место где се различитост препознаје и  поштује, јер са  различитошћу живимо“, рекао је градоначелник Бакић, наглашавајући да смо баш такви, различити, веома важни једни другима и да баш такви значимо једни другима.

„Идеју да Основна и средња школа ’Жарко Зрењанин’ крене у реализацију једног оваквог фестивала, прихватили смо са великим задовољством,  као вид подршке развоју инклузивне свести, али и као наставак свега онога што иначе у области инклузивног образовања подржавамо кроз мере у оквиру буџета Града. Са посебним задовољством ћу истаћи да се у област социјалне заштите издваја двоструко више средстава него раније, и да смо један од водећих градова у земљи по издвајањима у овој области“, рекао је градоначелник Бакић.

Град Суботица, подсетио је, води одговорну социјалну политику, посебно у овом сегменту.

„За услугу личних пратилаца и персоналних асистената ове године је издвојено 43,6 милиона динара, и ово је једна од најзначајнијих услуга коју смо успели да уредимо и на тај начин пружимо помоћ и деци и одраслима којима је то потребно. На том путу који је све само не лак, у Граду ћете увек имати правог сапутника и партнера“, истакао је Бакић.

Додао је да Град Суботица са много пажње посматра успешно спровођење инклузије у образовању јер, како је навео, „желимо да нам деца имају живот и ван својих кућа, да се социјализују, да се друже и расту  са другом децом“.

„Свако друштво препознаје се по томе колико је хумано и оријентисано према рањивим социјалним групама којима је потребна додатна помоћ. Свесни чињенице колико значи помоћ деци са сметњама у развоју, и да је олакшање њихових тегоба од суштинског значаја пре свега за њих, али и за све нас,  негујемо инклузивно радно окружење у коме се према свим људима поступа на исти начин.  Још једном вас позивам да уживате у нашем граду, и да уживате у овом тренутку у коме смо сви као један, различити а исти“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

У такмичарском делу програма наступили су хорови, певачке групе, соло певачи и оркестри из  пет суботичких основних школа („Мајшански пут“, „Петефи Шандор“ из Хајдукова, „Мирослав Антић“ са Палића, „Матија Губец“ из Таванкута и Музичка школа), a учествовале су и три специјалне школе – Школски центар са домом ученика „Доситеј Обрадовић“, Основна и средња школа „Жарко Зрењанин“ (обе из Суботице) и Школа за основно и средње образовање „Милан Петровић“ са домом ученика из Новог Сада, као и Дом за децу ометену у развоју „Колевка“, Дечји тамбурашки оркестар и хор „Искончићи“ (сви из Суботице), и Удружење за афирмацију дечјег стваралаштва „Свитац“ из Београда. У ревијалном делу програма представиле су се две балетске школе из Суботице, „Раичевић“ и „Олена“.

Према одлуци седмочланог жирија победник првог Дечјег фестивала музике и покрета „Палићке нотице“ – који би требало да постaне традиционалан – је Лука Момиров, из Дома „Колевка“. За освојено прво место и нумеру коју је извео на тарабуци, награђен је вожњом бродићем по Палићком језеру.

Друго место припало је Хору „Искончићи“ и Школском центру са домом ученика „Доситеј Обрадовић“, док су треће заузели Основна школа „Матија Губец“ из Таванкута и ОИСШ „Жарко Зрењанин“.  

Након завршетка програма и проглашења победника, учесници Фестивала колективно су  посетити Зоолошки врт на Палићу.

Извор: Град Суботица