ALEKSANDAR TOKOVIĆ: SEĆANJA I LJUBAVI

U Gradskoj biblioteci Subotica predstavljena je knjiga „Sećanja i ljubavi“ Aleksandra Tokovića, navodi subotica.info.

Knjiga „Sećanja i ljubavi“ obuhvata crtice iz života, poeziju i fotografije, priče koje slikaju ljude u jednom vremenu, na jednom specifičnom prostoru, u viteškoj misiji ljubavne poezije, muzike i vina. Na promociji je ispred biblioteke govorio Dragan Rokvić, za izdavača Darko Kovačević, o knjizi i viteškom vinskom redu pričao je Dragutin Miljković, a Jasmina Marić je prolazila kroz pasaže „Sećanja i ljubavi“ i komentarisala motive.

Aleksandar Toković gostima se obratio muzikom i pesmom, u pratnji VIS „Veselice“.

Promocije kjige „Sećanja i ljubavi“ nastaviće se u Bajmoku, Vrbasu, Somboru i drugim gradovima Srbije u kojima je Toković bio ambasador našeg vina i pesme.

*

Štampa knjige „Sećanja i ljubavi“ je sufinansirana iz budžeta Grada Subotice, po Konkursu za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi za književno stvaralaštvo, izdavaštvo, digitalno stvaralaštvo i multimedije od značaja za Grad.

*

Iz recenzije:

Ostaviti lirski trag u vremenu i pretvoriti ga u milozvučnost mogu samo retki i od Boga darovani. Aleksandar Toković je odabran da svoju erudiciju, osećajnost i stvaralački nagon podredi svima onima koji u sebi imaju dušu. Toković živi muziku i ona je dominanta u njegovom univerzumu. Ona je zapravo njegov modus vivendi, njegovo drugo „Ja“.

Reč i zvuk ili zvuk i reč utapaju se, prožimaju i čine celinu koja nas nosi u nestvarni svet ljubavi, prihvatanja i nesebičnog davanja.

Svaka pesma ponaosob čini notni ključ za otključavanje srca.

A po tonalitetu, kompoziciji sve poprima romantičarski duh za kojim čeznemo, kao u onim antologijskim pesmama koje su nam darovali Arsen Dedić, Drago Mlinarec, Miladin Šobić, Srđan Marjanović i mnogi drugi veliki kantautori.

Dovoljno je pročitati samo stihove pesme „Tren ljubavi“, koji progovaraju sentimentom Aleksandra Tokovića i shvatiti da je pokretačka sila univerzuma pesma:

Dajem sve za tren ljubavi
Kad mi bude najpotrebnija.
Možda će kraj mene biti
Neko ko će isto hteti
Kao ja.

Ova knjiga je dar svima koji vole i koji večno žive.

Svako će u njoj naći deo sebe i kroz slike, reči, zvuke i stihove se vraćati u zelenu dolinu mladosti. Čim oseti tople akorde.
Srećna ti plovidba, Panonski mornaru! Dobar vetar ti želimo i puno ovakvih putovanja.

Tode Nikoletić

Izvor: subotica.info