IVANOVO: NA OVOGODIŠNJEM FESTIVALU „ZLATNA DIRKA“ I KONCERT MARINKA ROTKVICE

Međunarodni festival Harmonike „Zlatna dirka” – Prva harmonika Vojvodine, održaće se u ponedeljak, 5. jula u Ivanovu, navodi 013info.

Reč je o najvećem, to jest, najviše kotiranom Festivalu harmonike i najvišem nivou takmičenja harmonikaša na teritoriji  Vojvodine.

Idejni tvorac i organizator manifestacije je  Dom kulture ’’Žarko Zrenjanin’’ Ivanovo, koji je u saradnji sa Udruženjem estradnih umetnika ’’Balkan’’ iz Pančeva, u takmičenje uključio je veliki broj umetnika sa teritorije cele zemlje.

Pored srca festivala – takmičenja solista na harmonici, koje ocenjuje stručni žiri sastavljen od renomiranih muzičkih izvođača i pedagoga, sastavni deo festivala su i seminari, stručna predavanja, koncerti solista, orkestara i vokalnih solista koji izvode numere narodne-izvorne muzike.Na samom koncertu ove godine,pored velikog broja vokalnih solista, narodnih orkestara, svetski priznatih harmonikaša, kao i orkestri harmonike iz Rumunije i Austrije.

Ove godine koncert će održati zvazda narodne muzike  Marinko Rokvić uz pratnju velikog narodnog orkestra pod upravom Ljubiše Pavkovića.

Festival je međunarodnog karaktera, jer takmičari i učesnici dolaze iz zemalja čitavog regiona, ali i Evrope. Time dajemo priliku, kako takmičarima, tako i posetiocima da se upoznaju sa muzikom i kulturom drugih naroda. Zahvaljujući odličnoj organizaciji, visokim kriterijuma ocenjivanja i sjajnim gostima, „Zlatna dirka“ je, po mišljenju mnogih istaknutih muzičkih kritičara, posle samo godinu dana postala  manifestacija sa visokom reputacijom, nalik najpriznatijim evropskim i svetskim festivalima sa dugogodišnjom tradicijom.

Međunarodni festival harmonike ‘’Zlatna dirka“ je manifestacija  koja promoviše i afirmiše narodno-izvorno stvaralaštvo, ali pre svega slavi harmoniku, koja je najzastupljeniji instrument na našoj teritoriji. U isti mah, ovaj festival motiviše i podstiče takmičarski duh mladih talenata.

Pored toga što na festivalu nema kotizacije za takmičare, ove godine  biće uvedene novine koje će obradovati učesnike, ali i posetioce. Reč je o dužini trajanja festivala i poboljšanju kvaliteta revijalnog dela programa. U vezi sa tim takođe treba naglasiti da je interesovanje harmonikaša za učešće na „Zlatnoj dirci“ značajno povećano u odnosu na predhodnu godinu, a razlog tome su profesionalni rad žirija, kvalitet učesnika i visok nivo organizacije.

Još na samom početku nastanka, festival je dobio podršku najboljih solista i profesora harmonike sa teritorije cele Srbije. Prema propozicijama takmičenja, koje postavlja organizator,  takmičari se dele u 8 kategorija – od 8 do 30 godina (petlići,mlađi pioniri,stariji pioniri,mlađi juniori,stariji juniori,seniori,mlađi dueti i stariji dueti).Ove godine učesnici dolaze iz 5 zemalja regiona (Hrvatska,BiH,Rumunija,Austrija,Srbija)

Žiri je u sastavu:

Ljubiša Pavković-dugogodišnji rukovodilac Narodnog orkestra RTS-a

Endži Mavrić-muzički producent na TV Grand

Mića Janković– umetnički rukovodilac Narodnog orkestra RT Vojvodina

Ljiljana Stepić– profesor harmonike

Mirko Kodić-proslavljeni harmonikaš

Vlada Todosijević-muzički producent na RTS-u

Zoran Paunović-virtuoz na harmonici

Program: 05.07.2021.

  •            11 h  – takmičarski deo:
  •            20 h – revijalni deo sa dodelom nagrada i koncert Marinka Rokvića.

Izvor: 013info