ПОЧЕЛО ДЕЧЈЕ КУЛТУРНО ЛЕТО

Пећиначко шеталиште јуче је било преплављено веселим осмесима најмлађих, шареним костимима и балонима, чиме је и званично започела манифестација Дечје културно лето, у организацији Културног центра Пећинци. а под покровитељством Општине Пећинци.

Свечаном отварању, у име председника Општине Синише Ђокића, присуствовао је његов заменик Зоран Војкић. Он је том приликом рекао да је право задовољство коначно бити са публиком, поготово најмлађом, с обзиром да је прошле године епидемиолошка ситуација изискивала да се културни и забавни садржаји пласирају онлајн.

“Драго ми је да је Културни центар ове године успео да, заједно са Предшколском установом и Саветима месних заједница, организује Дечје културно лето, што је Општина Пећинци здушно подржала. Ове године се полако враћамо публици, за почетак оној најмлађој, а наш заједнички циљ је деца у свих 15 насеља током летњег распуста уживају у дечјим представама, да се забаве и опусте“ – рекао је Војкић.

Овогодишње Дечје културно лето трајаће од 1. до 31. јула. Како нам је рекао директор Културног центра Јован Деврња, током месец дана најмлађи у свих 15 насеља сваког четвртка, петка и суботе, од 19.00 часова, биће у прилици да уживају у дечјим представама на отвореном.

“Драго ми је да смо успели ове године да организујемо и ову манифестацију, а посебно што Пећиначко културно лето започињемо са најмлађима, јер на њима све почива, они су наша будућа публика, наши таленти који ће данас-сутра нашу општину достојно репрезентовати где год да крену. Посебно ми је драго да је наша Општина уз нас и да имамо заједнички циљ, а то је да покажемо колико је култура важна, поготово у овом периоду након пандемије” – изјавио је Деврња, и додао да ће након Дечјег културног лета, током друге половине августа, бити организовано и Пећиначко културно лето.

Дечје културно лето отворили су најмлађи, полазници Предшколске установе “Влада Обрадовић Камени” из Пећинаца, који су нестрпљиво чекали да манифестација започне и да прошетају своје креативне маске, јер их је чекала и награда за најкреативнију маску. Међутим, по речима директора Деврње, ни једна маска није могла бити издвојена јер су маске све деце заслужиле прву награду. Директор је поклон у виду дидактичких играчака уручио директорки ПУ Камени Анити Волчевски, која је том приликом рекла да су се са задовољством одазвали позиву Културног центра да учествују у организацији овогодишњег Дечјег културног лета и да са маскенбалом отворе манифесатцију.

“Прве године смо учествовали у затварању Пећиначког културног лета, а ево ове године са маскенбалом отварамо, што нам је посебно драго. Сутра ће деца из Купинова дефиловати под маскама у дворишту Етно куће, а у суботу у Шимановцима. Током овогодишњег Дечјег културног лета учествоваће деца из свих 15 насеља наше општине предшколског и млађег узраста” – казала је Волчевски.

Најмлађи становници наше општине, ове године ће током јула месеца бити у прилици да погледају две представе рађене у продукцији пећиначког Културног центра. У питању су интерактивне представе за децу под називом „Девојчица са црвеним качкетом“ и „Дечак који није хтео да одрасте“, рађене по мотивима бајки “Црвенкапа” и “Петар Пан”.

Представе ће се одржавати на отвореним просторима, односно на платоима у самом центру насеља, парковима или у двориштима школа, а уколико временски услови буду неповољни представе ће бити изведене у салама домова културе. Дечје културно лето се реализује у партнерству са образовним институацијама и месним заједницама.

Вечерас ће од 19 часова, у дворишту Етно куће Путник, најмлађи становници Купинова бити у прилици да уживају у представама, а најмлађи Шимановчани, сутра од 19 часова у парку код школе.

Извор: Општина Пећинци