ВИДОВДАНСКИ СКУП 63. ПАДОБРАНСКЕ БРИГАДЕ У КАСАРНИ ЈУГОВИЋЕВО И НА ЛЕТЕНЦИ

Данас су поводом Видовдана представници Града и 63. Падобранске бригаде положили венце у касарни Југовићево која је и била прва адреса бригаде у Србији по њеном формирању 1944. године. Према речима ратног начелника бригаде Видоја Ковачевића, полагањем венаца и великим скупом, који ће данас бити одржан на Летенци, обележавају важне датуме, када су 1944. формирани, када су 1991. године учествовали у борбама, а прошло је 20 година од њиховог последњег деловања 2001. године на Косову.

– Данас се клањамо сенама погинулих падобранца и свих других родољуба који су дали животе за одбрану наше отаџбине. Удружење ветерана окупља бивше падобранце са свих простора некадашње Југославије и обележавамо нашу славу Видовдан јер смо на тај дан имали прву проливену крв у борбеним акцијама, па зато и носимо црвене беретке.Захваљујемо се Министарству одбране и Граду Новом Саду што су нам изашли у сусрет и помогли да наш скуп буде одржан онако како и доликује – истакао је Видоје Ковачевић који је и председник Удружења ветерана 63. Падобранске бригаде.

Како је рекао градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, Видоје је ратни херој и ратни војни инвалид са битке на Кошарама који не прича о својим подвизима.

– Ову бригаду смо ранијих година свели на батаљон и то говори о суштинском односу државе према њеним припадницима. Богу хвала, пре две године, председник Србије и Министарство одбране су вратили и статус и заставу 63. Падобранској бригади и 72. специјалној бригади, како би им указали дужно поштоваање. Доласком из Италије 1944. године, прво седиште 63. бригаде била је ова касарна. Желим свима њима да захвaлим nа свему што су урадили и што су бранили отџбину увек и свуда где је најтеже, а то није само на Косову 1999. већ и на фронтовима од 1991. до 2001. године. Нека чувају симболе ове јединице и нека то буде порука свима да има људи који су спремни да бране свој народ – закључио је Милош Вучевић.