ГРАД ПОМАЖЕ МЛАДИМА У РУРАЛНИМ ПОДРУЧЈИМА, ГРУЈИЋИ ТО ПОТВРЂУЈУ

На конкурсу Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство супружници Данијела и Недељко Грујић из Руског Села, добили су средства за куповину 30 грла оваца. Док Грујићи очекују испоруку стада, у њихово двориште већ је стигла ротациона косачица. Прикључну машину набавили су на основу програма подршке младима у руралним подручјима, коју је град Кикинда први пут реализовао:

-Очекујемо испоруку уматиченог стада оваца расе Ил де Франс, у наредних 40 дана. Почетници смо у сточартву, а на интернету смо сазнали да је то најбоља раса и да продаја добро иде. Покрајина нам је за ту намену обезбедила 1,2 милион динара. Значајну помоћ у виду 50 одсто повраћаја средстава, односно око 60.000 динара, остварили смо захваљући програму подршке младима. У вези градског конкурса и свих појединости, највише смо се ослонили на Пољопривредну стручну службу Кикинда. Њихова помоћ била је пресудна- навела је Данијела Грујић. Далибор Оличков, руководилац Одсека за пољопривреду, навео је да је град Кикинда први пут у буџету определио средства за подршку младима у руралним подручјима, кроз подршке пољопривреди и руралном развоју:

-У те сврхе је опредељено 1,4 милиона динара. Уколико млади покажу веће интересовање, наредне године издвојићемо више средстава. За ову врсту подстицаја могу да конкуришу млади чије је пребивалиште у неком од девет наших села, а у свом власништву имају испод 10 хектара земље и млађи су од 40 година. Максимална висина средстава за ову меру износи 140.000 динара, а до 50 одсто вредности инвестиције. Средства се опредељују за набавко опреме за сточарство, прикључну механизацију, израдњу сточарских објеката… Интересовање је велико, а још сва средства нису утрошена. Позивам заинтересоване да конкуришу и да се обрате Одсеку за пољопривреду- казао је Оличков и апеловао на пољопривреднике да након жетве не пале биљне остатке.

Извор: Град Кикинда