ВРАЋАЊЕ СТАРОГ СЈАЈА – ПОЧЕЛО УРЕЂЕЊЕ ДОМА ВОЈСКЕ

„После дуго година чекања, рекао бих и деценија, почели су радови на обнови румског архитектонског симбола – Дома војске. Посао који сви  Румљани жељно ишчекују, да напокон овај, некада репрезентативни објекат по коме је наш град препознатљив, да поново заблиста старим сјајем, да украси и прометну раскрницу и читав град“, изјавио је Слађан Манчић, председник Општине Рума, који је данас обишао радове.

Уређење или боље рећи рестаурација непокретног културног добра какав је без сумње објекат Дом војске подразумева комплетну реконструкцију спољашњости и унутрашњости објекта: зидарске, столарске, браварске, лимарске, керамичарске, тесарске, фасадерске и молерске радове, уређење дворишта, реконструкцију хидротехничких, електроенергетских,телекомуникационих и машинских инсталација, заштиту од пожара, а све ће надгледати и Завод за заштиту споменика културе, уз чије смернице је пројекат реконструкције и израђен.

Посао је поверен фирми ГП АСИНГ Д.О.О. из Београда, а вредност радове које финансира Општина Рума је нешто преко 47 милиона динара.

„Данас сам се уверио колико је ово био запуштен објекат, деценијама је пропадао, довољно је само погледати количину смећа и отпада, који ови људи крче већ седам дана, да се стекне јасна слика да је тотална реконструкција неопходна. Циљ нам је да зграда које се радо сећају сви Румљани, сви гости који су долазили у наш град, а која је три или четири деценија пропадала, поново буде уређена, да буде понос свих нас. Цена на тендеру је доста добра с обзиром на стање објекта“, оценио је председник Манчић осврнувши се и на рокове за завршетак комплексног посла уређења објекта.

„Планирани рок за завршетак радова је 15. новембар. Сам почетак радова је каснио због жалбе другопласираног понуђача. Чекали смо три месеца да Управа за заштиту права понуђача потврди да је наша одлука да посао поверимо фирми ГП АСИНГ Д.О.О. из Београда, исправна. Дакле, динамика је нешто измењена сада јер су три месеца већ изгубљена, но, имаћемо разумевања за реално померање рока, ипак, верујем да ће се већина радова, ако не и сви завршити до краја године. Реч је о обимном послу, у разговору са извођачем видим да су и они оптимисти, стога верујем да ће овај румски бисер опет засијати већ ове године“, поручио је председник Манчић.

Општина Рума је већ исплатила Министарству одбране три рате  годишње рате од по осам милиона динара.  

„До децембра ове године смо требали да измиримо трећу рату, што смо  ми још у мају учинили. Што се тиче намене објекта она ће свакако бити културна. Нисмо још прецизирали да ли ће овде бити једна или неколико културних установа, важно је да прво објекат уредимо, то је приоритет, а лако ћемо када све заврши донети одлуку о намени. Нећемо погрешити сигурно и сам објекат и установа, или више њих које у њему буду смештене, на прави начин ће представљати наш град“, истакао је Манчић.

Извор: Општина Рума