ПРОДУБЉУЈЕ СЕ САРАДЊА НОВОГ САДА И БОКЕЉСКИХ ГРАДОВА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић борави у Црној Гори где је дошао у узвратну посету на позив председника Општине Будва Марка Царевића. Наиме, делегација Будве је боравила у априлу ове године у Новом Саду, где су започети иницијални разговори на много тема, а посетом новосадске делегације том црногорском граду само се интензивира дугогодишњa сарадњa и топли пријатељски односи који су грађени годинама уназад.  Градоначелник Вучевић је тим поводом данас присуствовао састанку на којем су поред Марка Царевића, присутни били и председник Скупштине Општине Херцег Нови Жељко Отовић и  председник Општине Тиват Жељко Комненовић.

С обзиром на то да је примарни циљ ове посете наставак разговора и размена искустава у вези са припремом Будве, која се заједно са тим општинама, кандидује за Европску престоницу културе 2028. године, саговорници су највише пажње посветили том сегменту сарадње.

Градоначелник Вучевић се захвалио на срдачној добродошлици и нагласио да је Нови Сад спреман да сва до сада стечена знања стави на располагање, како би се Будва, Тиват, Котор и Херцег Нови што боље припремили за процес кандидатуре на најбољи могући начин.

– У Црној Гори нас увек дочекују искрени пријатељи и традиционално гостопримство. Пре седам година смо и ми били на самом почетку целог ЕПК процеса, а сада као победници, са задовољством делимо наша знања са пријатељским градовима и општинама. Представнцима општина са територије Боке Которске пренео сам важну поруку, а то је чињеница да могу да рачунају на финансијску подршку Републике Србије за све велике инвестиционе пројекте који имају за циљ бољитак грађана овог дела Црне Горе. Када се усагласе око онога што мисле да је најважније за заједницу, спремни смо да заједно финансирамо те капиталне пројекте, у складу са међународним правом и уговорима, по истом принципу по којем смо поступали и у Босни и Херцеговини помогавши више пута пројекте из те државе. То је од највећег интереса за грађане који ту живе, а тиме градимо чврст и стабилан пут пријатељства и регионалне стабилности – рекао је Милош Вучевић и најавио да ће ускоро уследити и потписивање формалног Протокола између Тивта и Новог Сада, као и да га радује што је ова летња сезона на приморју много успешнија од претходне.  

– Веома ценимо богата искуства Града Новог Сада који се овенчао том престижном европском титулом у области културе и велика нам је част што ће нам наши пријатељи из Србије пружати подршку у припремама за презентацију наших приморских градова у најбољем светлу – рекао је домаћин састанка Марко Царевић и додао да је овај сусрет одлична прилика да се утаначе детаљи у вези са доласком најбољих новосадских ученика у Будву.

Председник Скупштине Општине Херцег Нови Жељко Отовић рекао је да је од изузетног значаја да бокељски градови у будућности боље сарађују, не само међусобно већ и са регионом.

– Поред разговора о култури, причали смо о стварима које ће променити животни стандард наших грађана, а у питању су инфраструктурни пројекти који су преко потребни Боки Которској. Изузетно сам поносан на чињеницу што је Република Србија изразила спремност за учешће у таквим пројектима, јер смо ми усмерени једни на друге и морамо сарађивати – рекао је Отовић.

Председник Општине Тиват Жељко Комненовић истакао је као фокус данашњег састанка регионалну сарадњу и то да су разговори вођени у циљу унапређења стандарда живота свих грађана.

– Дајемо нови интензитет сарадњи Новог Сада и црногорских градова, прво преко ЕПК  пројекта, али ту су и инфраструктурни пројекти важни за становнике Боке Которске. Хвала на подршци градоначелнику Вучевићу, и на лепим вестима у вези са финансијском и логистичком подршком из Србије – истакао је Жељко Комненовић.