ТОВАРНИЧАНИ ОБЕЛЕЖИЛИ ПЕТРОВДАН

Поводом сеоске славе Петровдана у Доњем Товарнику су јуче положени венци на два спомен обележја – палим борцима и жртвама фашизма у центру насеља и на месном гробљу. Палим борцима у центру насеља почаст су одали заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић, председник Савета месне заједнице Милан Алексић, док је испред борачког удружења био мештанин Жарко Митровић.

Присутнима се том приликом у име председника Општине обратио заменик Војкић, који се захвалио пре свега мештанима Доњег Товарника на вишегодишњем труду и посвећености обележавању овог датума значајног не само за сваког мештанина, него и за све жртве Другог светског рата и њихове потомке.

“Прошле године је изостало обележавање Петровдана на овакав начин, али ми је драго да сви ви заједно, на челу са председником Савета Миланом Алексићем уз несебичну логистичку подршку Културног центра Пећинци, настављате традицију сећања на жртве фашистичког терора. Нажалост, данас са нама није наш дугогодишњи пријатељ, један од учесника НОБ-а Милован Грујић наш деда Мика, који је сваке године одавао почаст на овом месту својим саборцима, те вас молим да минутом ћутања ми данас њему одамо почаст” – рекао је Војкић.

Јучерашњу свечаност у центру Доњег Товарника обележило је сећање свих присутних мештана и њихових гостију на страдања предака и њихове жртве, а по први пут за све страдале помен су одржали јереј Саша Милијашевић и јереј Милан Томашевић.

Свечаност је настављена концертом домаћег Фолклорног друштва „Извор Доњи Товарник“. Присутна публика наградила је аплаузима наступ, а најмлађи ансамбл и њихове старије колеге су спремно и достојанствено одговорили Играма из Лесковца, Шумадијом, Врањским пољем, Банатом и другим кореографијама.

Поводом обележавања сеоске славе Петровдана, дан пре, у суботу 10. јула, на игралишту Фудбалског клуба “Слобода”, одиграна је меморијална утакмица између ветерана Слободе и екипе Луки комерца, у част и сећање на Предрага Алексића – Регија, преминулог 2011. године, својевремено играча Слободе и радника Луки комерца. Иако је резултат био у другом плану сви учесници су се својски потрудили да на терену прикажу своје вештине, а победили су ветерани Слободе резултатом 4:3.

Нешто касније одржан је и турнир у малом фудбалу где је учествовало шест екипа. У финалу су се састале екипе из Доњег Товарника – „Трифт трио“ и „Нај Сремци“ који су однели победу резултатом 3:2.

Извор: Општина Пећинци