У ГОСПОЂИНЦИМА ОДРЖАН МЕМОРИЈАЛ НИКОЛА ЖИВКОВИЋ

Пред препуним трибинама ФК „Јединства”, 22. јула 2021. је у Госпођинцима одигран ревијални меморијални турнир у спомен на Николу Живковића, трагично страдалог младог фудбалера, каратисте, песника, рецитатора, члана културно-уметничког друштва. Младић је страдао као пешак у саобраћају пре четири године. У спомен на Николу, прилозима Госпођинчана, осликан је мурал са стиховима Мике Антића. Мурал је урадио академски сликар Ненад Игњатов.

Никола Живковић је рођен 1. 12. 2000 године у Новом Саду. У Госпођинцима је спортом почео да се бави још као основац. Био је члан Карате клуба „Младост” са којим је учествовао на многим такмичењима широм Војводине и Србије. У почетку се такмичио у катама и чим је стекао право почео је да се такмичи у борбама. Носилац је многих медаља и признања за постигнуте резултате, а круна његовог успеха била је освајање црног појаса 2015 године.

Од малена је гајио велику љубав према фудбалу и ФК „Црвена звезда”. На турниру улица у Госпођицима такмичио се са својом екипом најпре као пионир а потом и за сениоре. Са својом екипом је постигао значајне резултате.

У школи је био активан учесник свих приредби и такмичења. Још увек се памте његови наступи на школској слави, такмичења у рецитовању песама Алексе Шантића, Матије Бећковића, Исидоре Секулић и његовог омиљеног Лазе Костића. Остварио се и као фолклораш и члан Д.О.Н.К.Т. „Ђердан” наступајући у многим приликама.

Члан ФК „Јединство” постао је 2015. играјући у омладинској селекцији, у сјајној у генерацији која је доста допринела развоју фудбала у селу. Након укидања омладинске селекције 2016. године прелази у ФК„ Слога” Темерин и игра за њих.

У новој средини је лепо прихваћен од својих саиграча, који су му максимално помогли да се што пре прилагоди. На позив управе нашег клуба да се врати и помогне клубу који је 2017. године остао са малим бројем стандардних првотимаца, напушта „Слогу” са речима „Какав бих ја човек био ако се не бих одазвао на позив клуба у којем сам почео да играм”.

На жалост свих нас, његове снове и велику љубав према фудбалу  прекинула је саобраћајна несрећа 8. 12. 2017. у којој је смртно страдао. Борио се храбро са повредама две недеље, када је 22.12. преминуо.

Овај меморијал у фудбалу који одликују љубав, поштовање и фер-плеј, као и мурал посвећен Николи Живковићу – сећање су свих Госпођинчана на предивног младића и уједно апел свим учесницима у саобраћају.

Текст и фото: Војвођанске;